hirdetés

Szicíliát tovább gyötri a víz , az eső és a szél. Ötméteres hullámokat verhet az óceánparton a 100 km/h-s széllel támadó ritka mediterrán hurrikán, más néven medikán az elkövetkező napokban Dél-Olaszországban, amely a héten már két halálos áldozatot is követelt. A károk euro százmilliókban mérhetőek.

 

Szicíliában napok óta áldatlan állapotok uralkodnak, a sziget keleti oldalát szinte elnyelte a víz, Palermo városában az utak folyókká, a terek tavakká változtak órák leforgása alatt.

Az olasz polgári védelem a legmagasabb szintű veszélyjelzést adta ki Szicília mellett Calabria régiójára is. Időközben a hatóságok megerősítették, hogy egy 53 éves férfi megfulladt a Cataniától délre fekvő Gravina falujában, egy 67 éves nőt pedig szintén holtan találtak a vízben Scordia településén.

Salvo Pogliese, Catania polgármestere példátlannak nevezte a mostani időjárási körülményeket és elrendelte minden üzlet bezárását.
Arra kérem a teljes lakosságot, hogy ne hagyják el otthonaikat csak vészhelyzet esetén, mert az utak vízben állnak – írta a Facebookon.

A meteorológusok arra hívták fel a figyelmet, a mostani mediterrán hurrikán jól demonstrálja, hogy a klímaváltozás következményeként a mediterrán térség visszafordíthatatlanul kezd trópusivá válni.

Christian Mulder, a Cataniai Egyetem professzora elmondta, mostanáig mindenki abban a hitben élt, hogy az efféle hurrikánok és ciklonok az óceánokban keletkeznek és nem egy zárt medencében, mint a Földközi-tenger, de ez az állítás most megdőlt.

Előrejelzések szerint a mediterrán hurrikán csütörtökön vagy pénteken csap le majd Szicília belsőbb területeire, és szombaton vagy vasárnap hagyhatja el a térséget.

A klímaváltozás hatásait nem most először tapasztalhatják meg az Olaszország déli részén élők: augusztusban a szicíliai Syracuse városában 48.8 Celsius-fokot mértek, ami európai rekord.

( Nagy A.)