hirdetés

Hétvégén több tízezren tüntettek Szerbia több pontján egy a kormány által is támogatott lítiumbánya megnyitása ellen, ami várhatóan jelentős környezetkárosítással járhat. A demonstrálók lezárták Belgrád, Roma és Szabács több főútvonalát is és így megbénították a közlekedést több órára.

 

Az angol-ausztrál Rio Tinto vállalat Szerbia nyugati határán, Loznica térségében végez már jó tizenöt éve kutatásokat, és egyre közelebb van a bánya megnyitásához, ami Aleksandar Vučić kormányának támogatását is élvezi. Sajnos a bányatulajdonosok semmibe veszik a helyi lakosok igényeit, és túl sok információt sem ad át nekik a várható hatásokról, miközben megpróbálja kiszorítani a településekről a lakosokat a földek felvásárlásával és egyéb trükkökkel.

Belgrádban a tüntetők a külvárosi felhajtókat és hidakat lepték el, miközben kormányellenes jelszavakat skandáltak. Kisebb demonstrációkat még más városokban is tartottak, Újvidéken kisebb összecsapás is volt tüntetők és ellentüntetők között. Roma településen is lezárták a főutakat a demonstrálók és incidens nem történt. De hasonlóan órákig álltak az autósok Szabácsnál is, ahol szintén tüntetők ezrei zárták le a Száván átvezető egyetlen egy hidat a kamionosok és hazautazók nagy bánatára. egy Boszniába haladó sofőr a következőket mondta az Esti Újságnak.

Értem én őket, igazuk is van, de nem lesz semmi ebből a tüntetésből semmi értelme sajnos. Az emberek szavát mostanság itt nem hallják meg és a pénz az nagy úr. A bányatulajdonosnak pedig sok pénze lehet így ő diktál ő neki kedveskedik a kormány. A tüntetés picit bosszant mert már négy órája állok itt -mondta Marek Pavlovic.

Egy másik várakozó a kilométeres sorban így kommentálta az egészet.

Nem értem a rendőrség miért nem csinált tereléseket. MIért nem szóltak az autósoknak, utazóknak ? Ez felháborító-mondta Tudjman Boris.

A környezetvédelmi kérdéseken túl, többen azért is támadják a szerb kormányt, mert úgy érzik, hogy az kiárusítja a nemzeti vagyon. Az egyik olvasat szerint a tüntetések kevésbé a zöldek érdekeit szolgálják, egyszerűen Vučićot próbálják meggyengíteni a 2022-es választások előtt.

A tüntetők mellett a világ jelenlegi legjobb teniszezője, Novak Djoković is kiállt.

(Csákány Tibor)