hirdetés

Szerbia is lépett. Bevethető lesz a katonaság, ha a „migránsválság indokolja” a déli szomszédunknál. Tomislav Nikolic szerb elnök csütörtökön felhatalmazta a védelmi minisztert arra, hogy szükség esetén teljes készültségbe helyezze a hadsereget „a kívülről érkező veszélyek” elkerülése érdekében.

serbian-police

Ez egyben azt is jelenti, hogy akár a migránsválság kezelésében is bevethető lesz a hadsereg, illetve az elnök távollétében a védelmi miniszter is hozhat a bevetésre vonatkozó döntést. A nemzetbiztonsági tanács csütörtöki ülését követően Nikola Selakovic igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a hadsereget akkor vetik be, ha arra szükség lesz, vagy ha a rendőrség nem tudja fenntartani a rendet.

A tárcavezető ugyanakkor nem közölte, hogy a jelenlegi biztonsági helyzet megkívánja-e a katonaság bevetését bárhol az országban, akár a szerb–macedón határon. Szerdán arról döntött Belgrád, hogy a legmagasabb szintű készültségbe helyezi a biztonsági szerveket.

A nyugat-balkáni államok, amelyeken át migránsok tömegei áramlanak Nyugat-Európába, nemrégiben megszigorították a menedékkérők ellenőrzését, emiatt migránsok ezrei vesztegelnek határaiknál. Mindezt azért kellett megtenniük, mert Ausztria jelezte, csak korlátozva tudja fogadni a menekülteket. Magyarország pedig, mint ismeretes, tavaly augusztus óta elzárkózik mindenféle együttműködéstől.