hirdetés

Újabb „egzotikus” fekete lyukat fedeztek fel a Marylandi Egyetem és a NASA csillagászai. A nem hétköznapi eredményeiket az Astrophysical Journal Letters online kiadásában ismertetik a tudósok.

fekete_lyukak 2

A fekete lyuk olyan tartománya a téridőnek, amelyből az erős gravitáció miatt még a fény sem képes megszökni. A fekete lyukak falánkságuknak” köszönhetően figyelhetők meg, hiszen az akkréciós (anyagbefogási) korongon folyamatosan áramlik beléjük az anyag, ennek ultrafényes sugárzása fedi fel a „habzsoló” objektumokat.

Az általánosan elfogadott nézetek szerint a fekete lyukak többsége két „súlykategóriába” sorolható – léteznek „átlagos” objektumok, amelyek mérete néhány tucat naptömegnek felel meg. Emellett előfordulnak gigantikus képződmények is: a szupermasszív fekete lyukak több milliárd naptömeggel bírnak – olvasható a PhysOrg és a Daily Galaxy hírportálokon. A csillagászok meggyőződése szerint azonban létezhet a fekete lyukak köztes kategóriája is, ám eddig csupán féltucatnyi jelöltet találtak.