hirdetés

Szent lesz az albán nővér. Teréz, más néven Teréz anya szentté avatásáról döntött Ferenc pápa. A szegényeket segítő szerzetesnőt jövőre az irgalmasság rendkívüli szentévében kanonizálják.

Teréz anya

A szentté avatási ügyekben döntő vatikáni kongregáció elismerte a Teréz anya közbenjárására történt csodát, ami a kanonizáció, a szentté avatás feltétele. A szentté avatás dátumát a februári bíborosi tanácskozáson közlik, de az olasz sajtó tudni véli, hogy Teréz anyát szeptember 4-én avatják szentté. A helyszín a Szent Péter tér lesz és az irgalmasságnak szentelt szentév egyik tömegeseményének ígérkezik, amelyre a legtöbb zarándok érkezhet az egész világból.

Az összetett szentté avatási eljárás során megvizsgálták a Teréz anyának tulajdonított csodatételt. A Teréz anyához intézett imádság egy ma 42 éves brazíliai mérnök gyógyulásához vezetett. A halálos betegségben szenvedő férfi felesége kérte Teréz anya közbenjárását. A férfi meggyógyult és a mai napig egészséges. A szentté avatási kongregáció orvosok véleményét is meghallgatta, amelyek tudományos szempontból megmagyarázhatatlannak tartották a gyógyulást.

Az 1910-ben az akkor az Oszmán Birodalomhoz tartozó Szkopjéban született, albán nemzetiségű Teréz anya 1997-ben halt meg az indiai Kalkuttában. A szegényekért és betegekért végzett szolgálatáért 1979-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. II. János Pál pápa 2003-ban avatta boldoggá a római Szent Péter téren háromszázezer hívő előtt.