hirdetés

Hét új szentet avatott vasárnap a vatikáni Szent Péter bazilikában Ferenc pápa, aki szentbeszédében az imádság erejére hivatkozott, és azt kérte, ne azért imádkozzanak, hogy megnyerjék a háborút, hanem azért, hogy megnyerjék a békét.
vatikanA katolikus egyházfő több tízezres tömeg előtt avatta szentté José Gabriel del Rosario Brochero argentin papot, akit a nép „gaucho atyának” nevezett, mivel öszvérháton járta be egész egyházmegyéjét, Manuel González García spanyol püspököt és a hitéért 14 évesen mártírhalált halt mexikói José Luis Sánchez del Río világi vértanút.

A szentté avatottak között volt az életüket őshonos, illetve elhagyott gyermekek nevelésének szentelő Lodovico Pavoni és Alfonso Maria Fusco olasz pap, valamint a francia forradalom idején meggyilkolt Salomon Leclercq francia karmelita szerzetes, vértanú és a Szentháromságról elnevezett Erzsébet nővér, született Élisabeth Catez francia karmelita apáca.

Elérték a célt, az imádságnak hála nagylelkű és hűséges lett a szívük, minden erővel imádkoztak, harcoltak és győztek – mondta Ferenc pápa az új szentekről.
Erre a spirituális életmódra kér bennünket az egyház: ne a háborúban, hanem békében aratott győzelemért imádkozzunk – tette hozzá.

Az egyházfő kifejtette, hogy kereszténység törvénye szerint kitartónak kell lenni az azért való imádkozásban, hogy erősek legyünk a hitben és a tanúságtételben.

Az imádság nem egy ideális világba való menekülés, nem egy hamis nyugalomba való menekvés. Épp ellenkezőleg, imádkoznunk és harcolnunk kell, hagyni, hogy a Szentlélek imádkozzon bennünk – mondta az egyházfő, aki a szentek kapcsán megjegyezte, hogy ezek a férfiak és nők mélyen behatoltak az imádság misztériumába.