hirdetés

Fáklyákkal és fényszórókkal jelölik ki Székelyföld határait a szombati tiltakozó akció keretében. A látványos demonstráción, csendes tüntetésen az LMP is részt vett. Így szeretne ugyanis a magyar nyelvű régió Székelyföld végre önrendelkezést kicsikarni a román államtól. Természetesen a román hatóságok mindent megpróbáltak megtenni, hogy meghiúsítsák a tüzes tiltakozást.

székelyszenterzsébet határtűz

A Székelyföld határán lévő településeken több száz helyszínen gyújtottak őrtüzet szombat este a Székely Nemzeti Tanács tiltakozó akciója miatt a régió önkormányzási jogát követelve. A tömegrendezvénnyel egy időben Székelyföld 68 peremtelepülésén kezdődött ökumenikus istentisztelet, amelynek végén felolvasták a demonstráció kiáltványát, és a résztvevők kivonultak a környező magaslatokra őrtüzeket gyújtani, illetve a kocsik fényszóróját tükrökkel az ég felé irányítani.

Kinyilvánították Székelyföldön, hogy a határok kivilágításával kívánják a román kormány és a világ tudomására hozni, hogy Székelyföld létezik, és élni akar az önrendelkezés jogával.

E jog alapján követeljük Székelyföld államon belüli önkormányzását! Ragaszkodunk a nyolc székely széket és 153 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld határaihoz, amelyet a helyi közösségek népszavazása tesz majd véglegessé – áll a kiáltványban, amelyet a Maros megyei Lukafalván Izsák Balázs SZNT-elnök olvasott fel.

Van egy nép a Kárpátok kanyarulatában, amely szabadon és békében akar élni, szabadon akarja használni anyanyelvét, és maga akar dönteni a saját sorsáról szülőföldjén. Követeljük, hogy az Európában gyakorolt normák érvényesüljenek, és a székely nép – Európa autonóm közösségeihez hasonlóan – megélhesse önrendelkezését Székelyföld autonómiája révén. Azt az Európai Unióban elfogadott elvet kell irányadónak tekinteni, amelynek megfelelően a régiókat nem kijelölni, hanem elismerni kell – fogalmazott a kiáltvány.

A dokumentum kinyilvánította: Székelyföld autonómiája a teljes és tényleges jogegyenlőség garanciáját biztosítja a régió minden lakójának nemzeti, etnikai, nyelvi hovatartozásától függetlenül. Azt is kijelenti, hogy Székelyföldnek önálló fejlesztési régiót is kell alkotnia.

A kiáltvány párbeszédre szólította fel Románia kormányát, Magyarország kormányát pedig arra kérte, hogy szerezzen érvényt a két ország közötti alapszerződés 15/9. cikkelyének. Ebben a felek azt vállalták, hogy tartózkodnak az olyan intézkedésektől, amelyek a régiók etnikai arányait megváltoztatva arra irányulnak, hogy korlátozzák a kisebbségek jogait.

A lukafalvi demonstráción Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke közvetítette a partiumi magyarok szolidaritását. Tőkés szerint „olyan időket élünk, amikor meg kell gyújtani a lármafákat”. Reményik Sándor költőt idézve mondta: „egy lángot adok, ápold, add tovább”. A lukafalvai templommal szemközti területen meggyújtott őrtüzet több száz fős tömeg állta körül. Sokan székely és magyar zászlót lengettek, a székely és a magyar himnusz eléneklése után népdalok éneklésébe kezdtek.

Az LMP is részt vesz a tiltakozáson. Közleményük szerint Vida Attila, az országos elnökség titkára,  Lengyel Szilvia és Keresztes László Lóránt elnökségi tagok, valamint Takács Péter nemzetpolitikai titkár Gyergyószentmiklóson csatlakoznak a demonstrációhoz.