hirdetés

Komoly pénzügyi támogatást követel Észak-Korea a titkosszolgálata által majd 50 éve elfogott japán állampolgárok elengedéséért cserébe.

Kim dzsongA Mainicsi Sinbun című japán napilap hétfői számában jelent meg a hír.

Kim Dzsong Un nem tesz semmilyen lépést az elrabolt japánok elengedése érdekében, amíg Japán nem mutat neki egyértelműen egy vastag pénzeszsákot – idézte a lap The Jon Hót, Észak-Korea volt nagy-britanniai alkonzulját, aki 2016-ban elmenekült Észak-Koreából. The Jon Ho meggyőződését fejezte ki, hogy az észak-koreai titkosszolgálatok “alaposan ellenőrzik valamennyi elrabolt állampolgárt.

Az 1970-es években az észak-koreai titkosszolgálatok által elrabolt japán állampolgárok ügye az egyik legsúlyosabb kérdés a hivatalos diplomáciai kapcsolatokkal nem rendelkező két ország között.

Phenjan 2002-ben ismerte be először, hogy elraboltak 13 japán állampolgárt, Tokió szerint több áldozatról van szó. Phenjan állítása szerint az említettek közül ötnek engedélyezték, hogy visszatérjenek a hazájukba. A többieket halottnak nyilvánították, maradványaikat elküldték a hozzátartozóiknak, de az azonosságukat nem sikerült megállapítaniuk.

2014 májusában a japán és az észak-koreai kormány megállapodott, hogy új nyomozást indítanak az elrabolt japán állampolgárok ügyében, különbizottságot is létrehoztak erre a célra. Az észak-koreai fél azonban feloszlatta a bizottságot és leállította a nyomozást azután, hogy Tokió megszigorította a Phenjan ellen rakétakísérletei és kísérleti atomrobbantásai miatt kiszabott egyoldalú szankciókat.