hirdetés

Újra komoly harcok törtek ki a Magyarország által igen kedvelt Azerbajdzsán és Örményország között. 1994 óta a legsúlyosabb harcok robbantak ki Hegyi Karabahban. Azerbajdzsán és Örményország egymást vádolja a harcok elindításával. Úgy tűnik, a magyar–azeri kapcsolatoknak és a beharangozott dollármilliárdos üzletnek lőttek. Hacsak nem fegyvert viszünk nekik.

armenia-azerbaijan-conflict

Újabb, szokatlan hevességű tűzpárbaj robbant ki az azeri és az örmény fegyveres erők között Hegyi Karabah határán. A felek kölcsönösen egymást vádolták a szombaton is folytatódó harcok elindításával, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök azonnali tűzszünetre és önmérsékletre szólított fel.

Az örmény fél állítása szerint az azerbajdzsáni hadsereg nehéztüzérségi fegyverek, harckocsik és helikopterek bevetésével indított intenzív támadást, amelynek során egy azeri helikoptert lelőttek. Azerbajdzsán pedig a maga részéről azt állította, hogy a fegyveres erői csak arra reagáltak, hogy örmény oldalról nehéztüzérségi fegyverekkel és aknavetőkkel lőtték állásaikat.

Mindkét oldal arról számolt be, hogy jelentős veszteségeket okozott a másik félnek. Az örmények első közlése szerint egy 12 éves kisfiú életét vesztette, további két ember pedig megsebesült az azeri tüzérségi támadásban.

Hovik Abrahamján örmény miniszterelnök összehívta a kormány rendkívüli ülését, és közölte, hogy kész minden szükséges intézkedést megtenni a helyzet stabilizálására. Szerzs Szargszján örmény elnök a washingtoni atomcsúcsról sietve hazautazott. A veszteségeket pontosítva azt mondta, hogy örmény oldalon a halottak száma 18-ra emelkedett. Azt állította, hogy a jelenlegi harcok a legsúlyosabbak az 1994-ben életbe lépett fegyvernyugvás óta. Szargszján összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, és bejelentette, megbízta a külügyminisztériumot, hogy dolgozzon ki egy kölcsönös katonai segítségnyújtási megállapodást Hegyi Karabahhal.

Örményország és Azerbajdzsán az 1980-as évek vége óta konfliktusban áll egymással Hegyi Karabah ügye miatt.A többségében örmények lakta terület az 1990-es évek elején – az Örményország támogatásával vívott – véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig zajló háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Karabah függetlenségét, de ezt csak néhány ország ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

(Forrás: Origo–Esti Újság)