hirdetés

Négy volt román miniszter ellen kérte bűnvádi eljárás megindítását a bukaresti szervezett bűnözés elleni ügyészség, a DIICOT, amely szerint az egykori kormánytagok döntéseikkel a Petromidia olajfinomítónak a  privatizációja nyomán több mint félmilliárd dollárral károsították meg a román államot. Az ügyben Popescu a volt gazdasági miniszter, Tanasescu szintén expénzügyminiszter is nyakig benne van.

dan_ioan_popescu

A DIICOT a felettes vádhatóságtól, a legfőbb ügyészségtől kérte, hogy forduljon Klaus Iohannis elnökhöz, és igényelje tőle a bűnvádi eljárás megindításának engedélyezését. Romániában ugyanis csak az elnök beleegyezésével indíthat nyomozást az ügyészség hajdani kormánytagok ellen. Mihai Tanasescu volt pénzügyminiszter és Dan Ioan Popescu volt gazdasági tárcavezető a szociáldemokrata Adrian Nastase egykori miniszterelnök kormányának voltak tagjai 2003-ban, a privatizációs folyamat egyik vitatott kormányrendeletének elfogadásakor. Sebastian Vladescu és Gheorghe Pogea 2008 után voltak pénzügyminiszterek.

Az ügyészség bűnszövetkezet létrehozásával, hivatali visszaéléssel és sikkasztásban való bűnrészességgel gyanúsítja a négy minisztert – derül ki a vádhatóság közleményéből. E szerint Tanasescu és Popescu 2003-ban rosszhiszeműen látták el hivatali kötelességeiket azáltal, hogy sürgősségi kormányrendeletben kezdeményezték a Petromidia olajfinomítónak a román állammal szembeni 603 millió dolláros adósságának kötvényekké való átalakítását. Az ügyészek szerint ezt a rendeletet törvénytelenül fogadta el a kormány.

A Petromidiát 2000-ben privatizálta a román állam, a tranzakció nyomán a finomító a 2014-ben elhunyt Dinu Patriciu üzletember által birtokolt Rompetrol olajcég tulajdonába került. Az ügyészek szerint a két miniszter Patriciu utasításaira terjesztette a kormány elé a rendeletet.

A vádhatóság azt rója fel Vladescunak és Pogeának, hogy 2008 után pénzügyminiszterként elmulasztották megtenni a szükséges lépéseket, hogy a kötvényeket a bukaresti értéktőzsdén értékesítsék, ugyanis a Rompetrolnak ezeket meg kellett volna vásárolnia az adósság kifizetése fejében. Az ügyészek megállapították, hogy így a román állam nem kapta vissza a Petromidia adósságát.

A Rompetrol 2009 óta a kazahsztáni KazMunayGaz olajvállalaté. A DIICOT május elején zár alá helyezte a Petromidia finomítót és a Rompetrol töltőállomásait, amelyeknek összértéke mintegy 700 millió dollár. A Rompetrol a második legnagyobb vállalat a román üzemanyagpiacon.