hirdetés

Katasztrofálisnak nevezte a szerbiai árvízhelyzetet Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök vasárnap Belgrádban, szerinte ezer éve nem volt ekkora ár a térségben.

A Belgrádtól 30 kilométerre fekvő Obrenovacon, ahol még mindig a legsúlyosabb a helyzet, 12 holttestet találtak – közölte a miniszterelnök, hozzátéve: attól tart, az áldozatok végső száma ennél magasabb lesz.
A településen a Kolubara folyó öntött ki, amely a helyi szénbányát elárasztotta. Ez a bánya látja el a Nikola Tesla hőerőművet, ezért fennállt annak veszélye, hogy megszűnik az ország áramellátása. A kolubarai szénbányában a becslések szerint 100 millió eurós (30,5 milliárd forint) kár keletkezett.
Szerbia legnagyobb szénbányáját minél hamarabb újra kell indítani, hogy ne kelljen külföldről áramot importálni – mondta Vucic.
A Nikola Tesla hőerőmű az ország villanyáram-ellátásának a felét fedezi. Az energiaszükséglet további 20 százalékát a kostolaci erőmű adja, amelyet a megáradt Mlava folyótól mentettek meg. A rendőrség, a katonaság, valamint a szerbiai és a külföldi mentőalakulatok több mint 25 ezer embert mentettek ki az országban.
Az előrejelzések szerint a Száva folyón szerdáig újabb árhullám várható, ezért a védekezést még nem szűntetik meg. Az országban még nem oldották fel a csütörtök kihirdetett rendkívüli állapotot.
A politikai és kulturális események elmaradnak, de a tanítás hétfőn már megkezdődik.

Horvátországban 15 ezer embert evakuáltak az árvíz miatt.

Továbbra is kritikus az árvízhelyzet Horvátország keleti részén, 15 ezer ember kényszerült otthona elhagyására, egy ember meghalt és kettőt eltűntnek nyilvánítottak – írja a Jutarnji list hétfői internetes oldalán.

A kimenekített embereket sportcsarnokokba, iskolákba és magánházakba helyezték el. A kimenekítés továbbra is folyamatos, de gondot okoznak azok, akik nem hajlandóak a figyelmeztetések ellenére sem elhagyni lakhelyüket.     Továbbra is válságos a helyzet Slavonski Brodnál, ahol az egyik városrészből 715 embert menekítettek ki. Hrvatska Kostajnica városközpontja még mindig víz alatt van, ott az áradás óriási károkat okozott – írja a Jutarnji list.

 

szerbia arviz

 

Bosznia-Hercegovinában akár 30 áldozata is lehet az árvíznek

Meg nem erősített hírek szerint vasárnapra harmincra nőtt az áldozatok száma Bosznia-Hercegovinában, ahol a lakosság több mint egynegyede él az árvíz sújtotta területeken.

A napok óta tartó esőzés, az áradások és a földcsuszamlások Bosznia-Hercegovinában mintegy 1,2 millió embert érintenek közvetlenül, ennyien élnek a leginkább veszélyeztetett területeken.
Az országban több ezer embernek kellett elhagynia otthonát a víz miatt, több száz család pedig otthon nélkül maradt, miután a földcsuszamlások elsodorták házaikat. A hegyvidéki területeken szinte egész falvak kerültek föld alá.
A csuszamlások miatt megnőtt az aknaveszély is, ugyanis egész aknamezőket mozdíthatott el a víz – közölték a boszniai hatóságok, ezért fokozott figyelemre szólították fel a lakosságot az érintett területeken. (A 90-es években, a boszniai polgárháború idején a szembenálló felek mintegy egymillió taposóaknát telepítettek, s bár azóta nagy erőfeszítéseket tettek ezek eltávolítására, mintegy 120 ezer ilyen robbanóeszköz még mindig a földben van.)
Észak-Boszniában, ahol már visszahúzódott a Bosna folyó, megkezdték a károk felmérését és a takarítást. Ott a legjobban Maglajt sújtotta az árvíz, a települést teljesen elvágta a külvilágtól. A közlekedés és az áramellátás helyreállítása is megkezdődött.
Voltak olyan települések, amelyeket csak csónakkal és helikopterrel lehetett megközelíteni. A sajtóbeszámolók és a légi felvételek bizonysága szerint az ország egyharmada még mindig víz alatt van.
Jelenleg a Száva folyó áradása okozza a legnagyobb problémát, szombaton Bijeljinán mintegy 10 ezer embert menekítettek ki a megáradt folyó miatt.
A hatóságok „katasztrofálisnak” nevezték a helyzetet, az országban három nap alatt három hónap csapadékmennyiségének megfelelő eső esett, amire legalább 120 éve nem volt példa.