hirdetés

Lemondott a francia szocialista kormány belügyminisztere, miután felmerült a gyanú, hogy fiktív szerződésekkel foglalkoztatta a parlamentben a lányait. Az ügyészség vizsgálja az esetet, Bruno Le Roux szerint viszont nem történt visszaélés. Azért mondott le, hogy megőrizze a kormány tekintélyét.

 

le rouxLemondott kedden Bruno Le Roux francia belügyminiszter, miután ügyészségi vizsgálat indult a lányai feltételezhetően fiktív parlamenti foglalkoztatása ügyében. Le Roux utódjának Matthias Fekl eddigi külkereskedelmi államtitkárt nevezte ki Francois Hollande államfő.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség egyébként hivatalból indította el az előzetes eljárást, a TMC francia tévécsatorna előző napi hírműsorának értesülése alapján. A nyomozást a korrupcióellenes központi hivatalra bízta.

A Quotidien című műsor információi szerint Le Roux két lánya 15, illetve 16 éves koruktól asszisztensi munkára voltak bejelentve apjuk mellett, aki miniszterségét megelőzően a kormányzó szocialisták nemzetgyűlési frakcióját vezette.

Le Roux meg is szólalt a műsorban, és azt mondta, hogy nyaranta, illetve más iskolai szünetekben alkalmazta lányait, soha nem volt állandó megbízásuk.

Bernard Cazeneuve szocialista miniszterelnök kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami dolgozóknak feddhetetlennek kell lenniük és példát kell mutatniuk. A kormányfő a nap folyamán fogadta a belügyminisztert, akitől magyarázatot várt a vádakra. A családtagok alkalmazása elvben nem tilos a nemzetgyűlési képviselők és a szenátorok számára, csakhogy Le Roux lányainak határozott idejű megbízásai átfedést mutatnak olyan időszakokkal, amikor az egyikük Belgiumban volt szakmai gyakorlaton, másikuk pedig egyetemre járt.

A családtagok foglalkoztatása azért került a figyelem középpontjába Franciaországban, mert Francois Fillon konzervatív elnökjelölt ellen korábban vádat emeltek egy hasonló ügyben. A gyanú szerint képviselőként papíron asszisztensként alkalmazta feleségét, szenátorként pedig a két gyerekét. A Fillon-család mintegy egymillió eurót vett fel úgy, hogy a családtagok feltételezhetően ténylegesen nem végeztek érdemi munkát.