hirdetés

A szír kormányerők és a szövetségesei nyomulnak előre az IÁ által uralt városok ellen. Teljes erővel folytatják az előretörést Palmüránál: miután behatoltak az Iszlám Állam által megszállva tartott romvárosba, most már elfoglalták a stratégiailag is fontos palmürai citadellát is.

Palmyra-SANA

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris-alakulatai a Hezbollahhal, a Sivatagi Sólymokkal, valamint a szíriai tengerészgyalogosokkal visszafoglalták az Iszlám Államtól a Tal Szíriatel magaslatot, ami a palmürai vár mellett van. A palmürai támadást március 9-én indították, amelynek nyitányaként az orosz légierő megkezdte a bombázást a város közelében. Ugyan az összecsapás előtt a dzsihádisták erős védelmet építettek ki a város körül, a szíriai kormánysereg 14-étől folyamatosan foglalta vissza a környező magaslatokat.

A tengerészgyalogosok komoly veszteséget szenvedtek el, így a légi csapások számát is növelték. Az elkövetkező napokban a kormányerők és a szövetségeseik akcióba lendültek, így csütörtökön végül behatoltak a dzsihádisták által megszállva tartott ókori romvárosba, Palmürába.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet igazgatója szerint a katonai akciót a kormányerőkkel szövetséges Szukúr asz-Szahra, vagyis a Sivatagi Sólymok nevű milícia támogatta, de iráni harcosok és a szintén az Aszad-rezsim mellett álló libanoni síita szervezet, a Hezbollah is aktívan részt vesz a hadműveletben.

Iraki jazidik és arab törzsi harcosok egy Szíriával határos térséget foglaltak el az Iszlám Állam nevű terrorszervezettől az iraki Szindzsár tartományban, amivel elvágták a dzsihádisták kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát – közölte pénteken az iraki hadsereg. A távirati iroda azt írja, az iraki állami televízióban felolvasott közlemény szerint a kormányerőkkel szövetséges fegyveresek ellenőrzésük alá vonták az Um ad-Diban és az Um Zsurais iraki körzeteket a szíriai határ közelében.