hirdetés

Várható volt, hogy nemkívánatosnak minősíti az orosz főügyészség Soros György két alapítványának működését is. Főleg annak tudatában, hogy nem is olyan rég Ukrajna legmagasabb Szabadság-kitüntetésével ismerték el a magyar származású milliárdos, Soros ténykedését és munkásságát. Érdekes, hogy Magyarországon sem kedvelik a kormánypolitikusok a magyar milliárdost. Sőt úgy tűnik, minden állítólagos kormánymegtámadás és -kritika megfogalmazása mögött őt látják. 

 soros györgy

Soros két alapítványa is nemkívánatos lett a Vörös téren. A döntés az orosz parlament felsőházának listája, a hazafias stoplista alapján születhetett meg. Egy júniusban elfogadott törvény teszi lehetővé Oroszországban, hogy egyes külföldi civilszervezeteket tevékenységük alapján nemkívánatosnak nyilváníthat az orosz főügyészség.

Civilszervezet abban az esetben lehet nemkívánatos, ha veszélyezteti az alkotmányos rend alapjait, az állam védelmi képességét és biztonságát.

Az orosz főügyészség 12 civilszervezetet, köztük Soros György két alapítványát, a Nyílt Társadalom Alapítványt és a Segítség Alapítványt vizsgálta. Mindez várható és borítékolható volt, hisz Soros nemrég átvehette Ukrajna legmagasabb kitüntetését. Ukrajna és Oroszország viszonya pedig ismert.