hirdetés

Mississippiben nem haladnak a korral, s talán nem véletlenül volt a legkegyetlenebb rabszolgatartó hely. Phil Bryant, az amerikai Mississippi állam kormányzója aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi vallási csoportoknak és magánvállalkozásoknak, hogy vallási meggyőződésükre hivatkozva megtagadják szolgáltatásaikat meleg, biszexuális és transznemű emberektől.

phil_bryant_mississippi

A republikánus kormányzó szerint a törvény azokat védi, akik szerint a házasság csak férfi és nő között köthető, szexuális kapcsolat házasságon kívül nem megengedett, továbbá a férfi és a nő nemét a születési genetikai felépítés dönti el. A törvény szerint például magánszemélyek és intézmények, illetve kereskedelmi egységek megtagadhatják az ilyen közösség tagjaitól a kiszolgálást, illetve az alkalmazását, sőt, a törvény lehetővé teszi ezeknek az embereknek az elbocsátását munkajogi következmények nélkül. Ezen túlmenően lehetővé teszi azt is, hogy a boltokban és vendéglátóipari egységekben megtagadják tőlük a kiszolgálást, illetve a kórházak és orvosok elutasíthatják kezelésüket.

A jogszabály szerint Mississippiben az állami alkalmazottakat nem kötelezhetik azonos neműek házassági okiratainak kiállítására, és a cégeknek megengedik, hogy olyan öltözködési előírást vezessenek be, amely a nemi sztereotípiákon alapul. Phil Bryant kormányzó bár újságíróknak nem volt hajlandó nyilatkozni, a törvény aláírása után elmondta, a törvényhozók vigyáztak arra, hogy a jogszabály ne legyen ellentétes a szövetségi törvénykezéssel.

Andy Gipson jogász és republikánus képviselő, a befolyásos déli baptisták egyik lelkipásztora, aki a törvényjavaslatot előterjesztette, azt mondta: az emberek most már nemcsak abban hihetnek, amiben akarnak, hanem hitükkel összhangban cselekedhetnek is, anélkül, hogy ártanának lelkiismeretüknek. Hasonló törvényt fogadtak el korábban Észak-Karolinában és Georgia államban is. A döntésre reagálva a PayPal visszamondta tervezett terjeszkedését az előbbi államban. A 3,6 millió dolláros projekt 400 új munkahelyet teremtett volna. San Francisco polgármestere pedig egyenesen eltanácsolta a kaliforniai város lakóit az Észak-Karolinába való utazástól.

Georgia államban az óriási felháborodás hatására Nathan Deal kormányzó végül nem írta alá a törvényt. Olyan nagy amerikai cégek, mint a Coca-Cola vagy a Delta Airlines is bojkottal fenyegettek, egyes országos sportegyesületek pedig kilátásba helyezték, hogy ha a diszkriminatív törvény életbe lép, máshol rendezik meg bajnokságaikat és sporteseményeiket.

Mississippiben az új törvény július elsején lép életbe, az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója mississippi szervezetének vezetői máris bejelentették, hogy megkezdik a törvényt ellenzők mozgósítását.