hirdetés

Skócia az Egyesült Királyságból való kilépésre népszavazást írna ki, ennek a jogi előkészületei már meg is kezdődtek. A skótok döntő többségben az Európai Unióban maradás mellett voksoltak, most Nagy-Britannia helyett az EU-t választanák.

Skócia függetlenség

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök  a skót kabinet rendkívüli ülése után bejelentette: haladéktalanul tárgyalásokat kezd Brüsszellel arról, hogy miként lehetne megőrizni Skócia helyét az Európai Unióban.

Skóciában 2014-ben már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek.

Sturgeon már a szavazatszámlálást megelőzően elkezdett arról beszélni, hogy Skócia népe egyértelműen az Európai Unióban látja a jövőjét, és ez függetlenségi népszavazáshoz vezethet.

Nicola Sturgeon a skót kabinet szombati ülése után közölte: az EU-referendum eredménye nyomán egyértelműen ismét napirendre került a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás, és a kabinet szombaton hivatalosan döntött az ehhez szükséges törvény előkészítésének megkezdéséről.

Hozzátette: ha a skót parlament úgy dönt, hogy az újabb függetlenségi referendum a skót EU-tagság megőrzésének legjobb vagy egyetlen lehetséges módja, akkor e népszavazást a brit kilépés feltételeiről tartandó tárgyalások két évben meghatározott időtartama alatt meg kell tartani.

Az EU mindazonáltal már az első skóciai függetlenségi népszavazás előtt egyértelművé tette, hogy a függetlenség elnyerése esetén sem lenne garantált Skócia felvétele önálló országként az unióba.