hirdetés

Evo Morales bolíviai elnök egy három négyzetméteres sátorban éjszakázik Che Guevara halálának 50. évfordulóján – közölte csütörtökön az ABI bolíviai hírügynökség.

morales-cheBolívia szocialista elnöke az október 8-9-ére virradóra tervezi a sátrazást a néhai forradalmár emlékére. A sátrat Vallegrande városa mellett állítják fel. A város arról híres, hogy először itt temették el Che Guevara földi maradványait. 

Az elnöki sátrazás nem magánakció, Evo Morales a Che Guevara emlékének szentelt állami rendezvény keretén belül éjszakázik a szabadban. Bolívia ugyanis ötnapos állami rendezvénnyel emlékezik meg Che Guevaráról, az argentin származású kommunista gerillavezér tiszteletére rendezett ünnepet pedig maga Morales elnök rendelte el. Az ünnep csütörtökön kezdődik. 

Vallegrande önkormányzata korábban azt közölte, hogy a helyi szállásokon már nincs szabad hely. A rendezvényeken részt vesznek Kuba és Venezuela alelnökei is. 

A dél-amerikai állam hadseregének több egykori tagja viszont bojkottálná a forradalmár tiszteletére rendezett ünnepélyt. Ők ugyanis arra emlékeztettek, hogy Guevara és gerillái véres harcot vívtak a bolíviai hadsereggel. 

Che Guevara 1967. október 8-án került a bolíviai hadsereg fogságába, egy nappal később bírósági tárgyalás nélkül agyonlőtték.