hirdetés

Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítási megbízást adott csütörtökön Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) előző napi megállapodása alapján.A nagy migráns ellenes olasz belügyér Salvini taktikája nem jött be és vége az eddigi fura és migránsellenes politikájának. Magyarország pedig elbukta egyik nagy migránsügyi elvtársát.

 

Conte a múlt héten lemondott, mert az M5S koalíciós partnere, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból. Emiatt az államfőnek konzultálnia kellett minden jelentős párttal a válság megoldásáról.

 

Luigi Di Maio, az M5S vezetője szerda este jelentette be, hogy pártja hajlandó kormánykoalíciót alakítani a PD-vel, és az új kabinetben is Giuseppe Conte jelenlegi ügyvezető kormányfő lesz a miniszterelnök. Di Maio közölte, hogy mozgalma végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta: “nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások”.

 

A PD-t vezető Nicola Zingaretti pedig már előtte kijelentette, hogy a két pártnak eltökélt szándéka egy közös platform kialakítása az ország érdekében.

A migránsokat segítő civil szervezetek közben abban reménykednek, hogy más irányt vesz az új olasz kormány politikája. A Sea Watch német civil szervezet azt várja, hogy megsemmisítik a “Matteo Salvini belügyminiszter alkotta rasszista és részben alkotmányellenes törvényeket, és azonnal vessen véget az emberi jogok semmibe vételének a Földközi-tengeren.

 

Egy új kormány azonnal megmutathatja, hogy az alkotmány talaján áll, vagy Salvini rasszista, embertelen politikájának felvizezett változatát folytatja – mondták.