hirdetés

Már huszonkilencre emelkedett a bukaresti lemezbemutató koncerten kitört tűz áldozatainak száma. A tragédia áldozata lett a zenekar két gitárosa, Vlad Telea és Mihai Alexandru is. Andrei Galut, az énekest, kritikus állapotban kórházba vitték, de testének 45 százaléka megégett és füstmérgezést is szenvedett.

 

koncerttűz

Már huszonkilenc halottja van a bukaresti koncerttragédiának. S lehet, hogy az áldozatok száma még emelkedni fog. A zenekar két gitárosa is a halottak közt van. Az énekes pedig élet-halál között van, kórházban ápolják, hisz testének majd fele megégett.

Az egyik koncertlátogató a Facebookon számolt be a tűz kitöréséről.

Az énekes megeresztett egy viccet:  Ez nem volt benne a programban – mondta. A következő másodpercben rájött, hogy nem vicc, és tűzoltókat kért. 30 másodpercen belül a tűz az egész mennyezeten szétterjedt. Az emberek az ajtóhoz rohantak, de az túl szűk volt, és pánikba estek. Mögöttem az emberek rohanni kezdtek, egymás hegyén-hátán tülekedtek, ahogy megpróbáltak kijutni – áll a bejegyzésben.

A román kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az éjszakai tűzvész áldozatainak emlékére. A halálos áldozatok száma már 29-re nőtt, és mintegy két tucat sérült állapota válságos. Közben egyre több, a klub tulajdonosának a felelősségére utaló információ jelenik meg.

Mint ismeretes, a szerencsétlenség a román főváros bulinegyedében történt egy rockkoncert közben. Az egykori gyárcsarnokból kialakított Colectiv klubban a hangszigetelés gyulladt lángra az előadáshoz használt pirotechnikai eszközöktől. A helyiségben tartózkodó több száz fiatal egymást taposva próbált kimenekülni. 26 ember a helyszínen életet vesztette, ketten kórházban haltak bele a sérüléseikbe. Egyikük a Mediafax hírügynökség értesülése szerint a koncerten fellépő Goodbye to Gravity együttes gitárosa volt.

Victor Ponta miniszterelnök egyúttal elrendelte valamennyi romániai bár és szórakozóhely alapos ellenőrzését, hogy ne ismlétlődhessen meg a bukaresti tragédia.

Az elnök szerint nyilvánvalóan megsértették a legalapvetőbb biztonsági szabályokat. Johannis egyebek mellett furcsállta, hogy a klubhelyiségben olyan sok ember tartózkodhatott. Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes közölte: a tűz kitörése pillanatában a 425 négyzetméteres teremben legalább háromszázan, legtöbb ötszázan voltak.

Raed Arafat, a sürgősségi szolgálatok tevékenységét összehangoló helyettes államtitkár közölte: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok, holott az előírások szerint legalább hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie. A klubban nem voltak füstérzékelős automata oltóberendezések sem.

A leégett klub hangszigetelését végző cég egyik képviselője a Digi24 televíziónak elmondta, hogy a szórakozóhely tulajdonosa nem volt hajlandó megfizetni a körülbelül 35 százalékkal magasabb árat, amibe a tűzálló burkolat került volna. Ugyancsak takarékossági okokból fenyőfával burkolták a mennyezetet, amit nemrégiben lemostak. A cég képviselője azt mondta: csak remélni tudja, hogy nem valamilyen oldószert használtak a lerakódott füst eltávolítására.

Az új információk fényében Tiberiu Nitu legfőbb ügyész azt mondta, az ügyben minősített gyilkosság gyanújával folytatódik a vizsgálat, amiért szigorúbb büntetés jár.