hirdetés

A 30 évvel ezelőtti National Geographic magazin címlapjáról világhírűvé vált Sharbat Gula viszontagságos sorsa úgy tűnik, végül jóra fordul. Szerdán toloncolták vissza gyermekeivel együtt Afganisztánba, ahol személyesen az államfő fogadta őket, és egy berendezett lakást ajándékozott Gulának és családjának.

sharbat-gula_afgan-lanyAsraf Gáni afgán államfő a kabuli elnöki palotában fogadta a Pakisztánból a szülőföldjére deportált Sharbat Gulát.

Gyermekként milliók szívét hódította meg a hontalanná váltak szimbólumaként. Lenyűgöző szépsége, roppant energiája, amely arcán tükröződött, szíveket hódított meg, és a felvétel az 1980–90-es évek egyik leghíresebb fotójává vált. Megtiszteltetés számomra, hogy itt üdvözölhetem őt – hangoztatta Asraf Gáni.

Az afgán államfő hangsúlyozta, hogy Gula méltósággal és biztonságban élhet hazájában.

Sharbat Gulát két hete tartóztatták le Pakisztánban azzal a váddal, hogy hamis dokumentumok segítségével jutott személyigazolványhoz, és illegálisan tartózkodik az ország területén, mindezért akár 14 év börtönt is kaphatott volna. A nő tagadta a vádakat. Egy helyi bíróság a múlt héten döntött kitoloncolásáról.

Gulát négy gyermekével együtt szerda reggel a szomszédos Afganisztánba toloncolták. Az eljárás ideje alatt vele voltak a pakisztáni afgán nagykövetség képviselői is.

(Fotó: National Geographic/The Guardian)