hirdetés

Lefújták az új orosz polgári űrreptér tesztjét. Műszaki okokból egy nappal elhalasztották az orosz Vosztocsnij űrrepülőtér szerda hajnalra tervezett első rakétastartját. Állítólag az utolsó percben történt valami galiba.

Űrreptré-kudryavtsev

Az indítás folyamatát az utolsó percben állították le, majd a repülésirányító központban felhangzott az indítóállás alapállapotba helyezésére vonatkozó utasítás. A halasztás pontos okára vonatkozóan egyelőre nem adtak magyarázatot. Az újabb startot csütörtökön, közép-európai idő szerint hajnali 4 óra 1 percre tűzték ki. Oroszország új, távol-keleti űrrepülőterét, a Vosztocsnijt egy Szojuz–2.1a rakéta felbocsátásával készülnek felavatni. A rakéta Volga típusú manőverezőfokozata három, egyetemi diákok és kutatók által konstruált műholdat (SamSat-218D „nanoszputnyik”, Mihajlo Lomonoszov, Aiszt-2D) állít majd Föld körüli pályára. A következő felbocsátást viszont csak 2017-re tervezik, mert az Amúr térségében létrehozott űrállomás munkaüzemmódba állításához még további munkálatokat kell elvégezni.

Igor Komarov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat vezérigazgatója a világ legmodernebb űrközpontjának nevezte kedden a Vosztocsnijt, hozzátéve, hogy kapacitásainak kereskedelmi értékesítése 2018-tól kezdődhet majd meg. Abban az évben 5, a továbbiakban pedig 8-10 felbocsátással számolnak évente.

A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő objektumot Oroszország fő polgári űrkikötőjének szánják, általa csökkentve a kazahsztáni Bajkonurtól való függőséget. A Vosztocsnijból felbocsátott rakéták kezdeti repülési pályája nem halad át sem sűrűn lakott orosz, sem más országokhoz tartozó területek fölött, és a leváló hajtóműfokozatok darabjai is szinte lakatlan orosz területekre, illetve nemzetközi vizekbe hullnak majd vissza.