hirdetés

Öt terrorgyanús személyt azonosított Olaszországban az FBI, akik többek között a Szent Péter-bazilika és a milánói dóm ellen akartak merényleteket elkövetni. A gyanúsítottak egyelőre szabadlábon vannak, így az sem biztos, hogy valóban az IÁ tagjai. Persze most minden gyanús lesz és sok ártatlant fognak lecsukni a terrorveszély miatt.

róma terror

Öt terroristagyanús személyt azonosított Olaszországban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda az FBI, akik híres épületek, illetve idegenforgalmi nevezetességek ellen tervezhettek merényleteket elkövetni – jelentette az olasz sajtó. Az ANSA olasz hírügynökség szerint az FBI átadta az illetők adatait az olasz hatóságoknak, de egyelőre senkit sem tartóztattak le. A La Republica úgy tudja,  egyebek mellett a római Szent Péter-bazilika, a milánói dóm, illetve a szintén milánói Scala operaház ellen akartak támadásokat elkövetni. A RAI közszolgálati televízió ugyanakkor arról számolt be, hogy az olasz hatóságok értékelése szerint nincs közvetlen jele a fenyegetésnek az FBI által átadott információk alapján.

Ezzel párhuzamosan az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette az Egyesült Államok állampolgárait, hogy ezen három nevezetesség, illetve általában véve a római és milánói templomok, zsinagógák, éttermek, színházak és szállodák potenciális terroristacélpontok lehetnek. A külügyminisztérium által kiadott figyelmeztetés szerint terrorcsoportok a párizsiakhoz hasonló merényletek elkövetését tervezhetik, ugyanakkor azt is leszögezte, hogyaz olasz hatóságok tudatában vannak ezeknek a fenyegetéseknek.

Kedden Angelino Alfano olasz belügyminiszter bejelentette, hogy a párizsi terrorcselekmények miatt több mint 24 ezer fegyveres – rendőrök, csendőrök, pénzügyőrök és katonák – őrzi Róma biztonságát.

Vatikáni források szerint a Szent Péter térhez vezető római utcákban több mint százra tehető a civilben szolgálatot teljesítő olasz biztonságiak száma, akik a turisták és zarándokok között vegyülnek el.