hirdetés

Legalább huszonkilencen megsérültek a New York-i Manhattan déli részén szombat este történt robbanásban. Később egy másik helyszínen is bombát találtak. Az első információk szerint nem terrorakció történt, hanem a szeméttároló robbanhatott be.
new-york-robbanasA Manhattan Chelsea negyedében – helyi idő szerint este kilenc óra körül – történt robbanás a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyszínen lévő munkatársai szerint nem terrorakció volt, hanem egy hulladéktároló robbant be.

A riadalom különösen nagy volt, tekintettel arra, hogy pár órával korábban Manhattannel szemben, New Jersey-ben csőbomba robbant egy futóversenyen, de senki nem sérült meg. Az első hírek tizenöt, majd huszonöt sérültről szóltak, Daniel Nigro, a város tűzoltóságának vezetője szerint azonban huszonkilenc ember szenvedett sérüléseket a robbanás miatt. Egyikük állapota súlyos.
A robbanáskor a hulladéktároló melletti ötemeletes épület ablakai betörtek. A tűzoltók és a városi rendőrség szakemberei mellett a helyszínen vannak az FBI és a belbiztonsági minisztérium képviselői is. Kutyákkal is vizsgálják, hogy a berobbant hulladéktárolóban volt-e pokolgép. A metró néhány vonalán átmenetileg szünetel a forgalom a rendőrségi vizsgálatok miatt.

A rendőrség közben Manhattan több negyedét is átvizsgálja, később tévesnek bizonyult jelzések érkeztek ugyanis arról, hogy a robbanáshoz közeli egyik utcában is „valami történik”. A robbanás környékét a rendőrség teljesen lezárta.

Este tíz órakor a helyszínre érkezett Bill DeBlasio, New York polgármestere is, aki a sajtónak azt mondta: a robbanás szándékos cselekedet következménye volt, ám pillanatnyilag nincs bizonyíték arra, hogy terrorista akcióról volna szó.

Bill DeBlasio hangsúlyozta azt is, hogy New Yorkban nincs terrorfenyegetettség, a város semmiféle erre figyelmeztető jelzést nem kapott az illetékesektől. James O’ Neill, a New Yorki rendőrség vezetője a robbanás helyszínén szintén azt hangsúlyozta, hogy a jelek szerint nem terrorakció történt, bár a vizsgálatok még nem zárultak le. Azt már kizárták, hogy gázrobbanás történt volna.