hirdetés

Újabb szigor az IÁ területén. Tilos netezni főként Rakkában, az IÁ szíriai központjában, pontosabban a  kalifátus fővárosában. A lakosságnak négy napja van arra, hogy önként kikapcsolja otthon az internetet. Persze az internet kávézókban azért lehet netezni és szörfölni a világhálón. Persze az is lehet, hogy a kalifátus vezetői félnek és rettegnek.

rakká

Az Iszlám Állam (IÁ) – leszámítva az internetkávézókat – egész Rakkában betiltotta a világháló használatát – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A dzsihadista csoport szíriai fővárosának számító Rakkában terjesztett felhívás szerint az IÁ mindenkit arra kér, szüntesse meg otthonában az internetes kapcsolatot. A dokumentum szerint a lakosságnak vasárnaptól számítva négy napja van arra, hogy igazodjon az új szabályokhoz.

Ez az intézkedés újabb kísérlet az IÁ részéről annak elhallgattatására, ami az észak-szíriai Rakkában történik – vélekedett az OSDH. A londoni székhelyű szervezet közlése szerint a dzsihadisták jelenleg az internetkávézókat járják azok után kutatva, akik információkat szivárogtatnak ki a városban uralkodó helyzetről, valamint az IÁ igyekszik elvágni a kapcsolatot a külföldi harcosok és családtagjaik között is.

Utóbbi törekvés mögött a terrorszervezet azon félelme áll, hogy a mellé szegődött külföldiek esetlegesen haza akarnak majd térni – vélekedett az OSDH.

Az Iszlám Állam Szíria északi és nyugati részén, valamint a szomszédos Irakban is hatalmas kiterjedésű területeket vont ellenőrzése alá, ám az utóbbi hónapokban több vereséget is elszenvedett.