hirdetés

Már több mint 21 halálos áldozata van az albániai földrengésnek. A sérültek száma eléri az ezret. 1900 rendőr és katona pedig túlélők után kutat.

 

A fővárost, Tiranát és az ország északnyugati részét hajnali négy órakor 6,4-es erősségű földrengés rázta meg, több épület is összedőlt Dürres városának térségében. Harminc év óta ez volt a legerősebb földrengés Albániában.

A védelmi minisztérium értesülései szerint az északnyugati Kurbin városban egy ember ijedtében kiugrott egy emeletes ház ablakán, és szörnyethalt.

A mentési munkálatokra katonákat is kivezényeltek, a földrengésben érintett településeken mintegy 400 katona dolgozik, sátrakat állítanak fel az emberek ideiglenes elszállásolására.

Az amerikai földtani intézet szerint a rengés epicentruma a Tirana közelében lévő Thumana településnél, fészke pedig 10 kilométeres mélységben volt. A környéken több helyről áramkimaradást jelentettek.

A várost felkereste Ilir Meta albán elnök is, aki drámainak nevezte a helyzetet, hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy a romok alatt rekedteket mielőbb kiszabadítsák. Edi Rama albán miniszterelnök Twitteren megerősítette, hogy a földrengés komoly károkat okozott, és a mentési munkálatok teljes erővel folynak.

Több ország, köztük Koszovó, Görögország, Észak-Macedónia, Románia és Törökország is bejelentette, hogy mentőalakulatokat, tűzoltókat és orvosokat küld a katasztrófa térségébe. Az Európai Unió szintén segítséget ajánlott fel Tiranának saját katasztrófaelhárítási rendszerén keresztül. A román katasztrófavédelem kereső- és mentőegységének 52 tagja indult kedden Albániába, hogy segítséget nyújtson a helyi hatóságoknak a földrengés áldozatainak kimentésében.

Bulgária 200 ezer leva (több mint 30 millió forint) humanitárius gyorssegélyt nyújt Albániának. A közlemény szerint a bolgár kabinet kész kereső- és mentőegységet küldeni, és minden más szükséges támogatást megadni Tiranának. A tragédia kapcsán részvétét nyilvánította Rumen Radev bolgár elnök, Bojko Boriszov bolgár kormányfő és más vezető tisztségviselők is.
Áder János államfő levélben fejezte ki részvétét Magyarország és a saját nevében az albániai földrengésben hozzátartozójukat elvesztőknek, valamint együttérzését a sérülteknek. A tiranai magyar nagykövetség közleményben jelezte: nem tudnak magyar áldozatokról.

Beszámolók szerint a földmozgást a Balkán több pontján észlelték, még az epicentrumtól csaknem 400 kilométerre lévő Boszniában, illetve a 700 kilométerre található Újvidéken, Szerbiában is.