hirdetés

Több mint 200 ezer ukrán gyermeket harcoltak el az orosz katonák. Az ukrán hatóságok szerint a gyerekeket erőszakkal deportálták hazájukból.

 

Ukrajna pénteken közölte, hogy Oroszország a február 24-i invázió óta több mint 210 ezer gyermeket toloncolt ki erőszakkal.

Ljudmjla Deniszova emberi jogi ombudsman szerint a gyerekek azon 1,2 millió ukrán közé tartoznak, akiket Kijev szerint akaratuk ellenére deportáltak.

A Reuters nem tudta független forrásból ellenőrizni a Denisova által megadott számot vagy állításait, amelyeket nem támasztott alá bizonyítékokkal. A Kreml nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.

Moszkva tagadja, hogy szándékosan civileket deportálna, mióta elindította az általuk különleges katonai műveletnek nevezett háborút Ukrajnában, és azt állítja, hogy humanitárius segítséget nyújt azoknak, akik el akarják hagyni Oroszországot.

Az 1949-es genfi egyezmény, amelyek meghatározza a háborús konfliktusok során alkalmazott humanitárius bánásmód nemzetközi jogi normáit, tiltja a konfliktus során a civilek tömeges erőszakos áthelyezését a megszálló hatalom területére, háborús bűncselekménynek minősítve azt.

 

( Nagy Attila )