hirdetés

Úgy tűnik, énekelt a lábon lőtt terroristavezér, Abdeslam a belga hatóságoknak. Több embert őrizetbe vettek ugyanis a brüsszeli robbantásokkal kapcsolatban. Az elfogott IÁ terroristák közt van a nemzetközi körözés alatt álló Mohamed Abrini is, akit azzal gyanúsítanak, hogy a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak a bűntársa volt.

salah abdeslam elfogás

A belga szövetségi ügyészség megerősítette, hogy a nap folyamán több embert is elfogtak a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a brüsszeli Maelbeek metróállomásban márciusban elkövetett, 32 halálos áldozattal járó merényletek kapcsán. További információt nem közölt az ügyészség.

A VRT belga állami televízió úgy tudja, hogy legalább két embert fogtak el a hatóságok, egyikük Mohamed Abrini 31 éves belga állampolgár, Salah Abdeslam feltételezett bűntársa. Ezt nevük elhallgatását kérő amerikai és európai tisztségviselők is megerősítették hírügynökségeknek.

Abrini ellen azután adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, hogy egy térfigyelő kamera felvételének képsorai alapján a hatóságok megállapították, a férfi két nappal a november 13-án lezajlott párizsi vérengzéseket megelőzően egy autóban ült Abdeslammal.

A VRT információi szerint nagyon valószínű, hogy ő volt a harmadik, még szökésben lévő brüsszeli repülőtéri merénylő is, akinek menekülési útvonalát a napokban modellezték a hatóságok, szintén köztéri kamerák felvételei alapján.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint egy további embert is elfogtak, őt korábban a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó merénylő társaságában látták. A VRT tájékoztatása szerint a hatóságok a gyanúsítottat Osama Krayemként azonosították.

A belga szövetségi ügyészség egy nappal korábban tett közzé felhívást a harmadik repülőtéri merénylő kézre kerítése ügyében.

Eric Van der Sypt, a vádhatóság szóvivője szerint a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren végrehajtott robbantásokat elkövető háromfős terrorkommandó sötét kalapot és világos felöltőt viselő tagja gyalog menekült el a helyszínről.

Kamerafelvételek bizonyítják, hogy a férfi reggel 7 óra 58 perckor lépett ki a terminálból, először elsétált Zaventembe, majd onnan a belga főváros Schaerbeek nevű negyedébe, ahol 9 óra 50 perckor nyoma veszett.