hirdetés

Megemelték Ausztriában a biztonsági készültség szintjét, mivel csütörtökön tizennégy ausztriai rendőrállomás kapott terrorfenyegetést. A hatóságok szerint ennek ellenére aggodalomra van indok, de pánikra semmi ok.

graz-police

A rendőrség megerősítette jelenlétét a bécsi főpályaudvar és a főváros közelében lévő repülőtéren is. A hatóságokhoz csütörtökön reggel hét órakor érkezett egy helytelen angolsággal megírt, merényletek elkövetésével fenyegető e-mail, amely bécsi, alsó-ausztriai és stájerországi rendőrségi központok címeit tartalmazta, valamint szerepelt benne a bécsi főpályaudvar (Hauptbahnhof) és az alsó-ausztriai schwechati repülőtér neve is. A levélben olvasható továbbá a tervezett merényletek pontos dátuma és időpontja is.

A feltételezések szerint az e-mail küldője egy szélsőséges iszlamista körökből származó ember, azonban a nyomozók jelenleg a feladó személyazonosságát próbálják megállapítani. Korábban ugyanerről az e-mail-címről már több fenyegetés is érkezett, azonban a csütörtöki levélben már konkrétumok is szerepeltek – közölte az osztrák belügyminisztérium.  A tárca bejelentése szerint haladéktalanul megtették a szükséges és célzott biztonsági intézkedéseket, megerősítették a fenyegető e-mailben említett épületek védelmét. Továbbá átvizsgálták a schwechati  repülőteret és a bécsi főpályaudvart, azonban nem ürítették ki az épületeket. Wolfgang Sobotka belügyminiszter csütörtökön délután azt közölte, hogy aggodalomra igen, pánikra  azonban nincs ok.