hirdetés

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az EJEB arra kérte az orosz politikai és katonai vezetést, hogy ne végezzen azokkal a brit katonákkal, akik az ukránok oldalán Mariupolban harcoltak. Azaz a halálbüntetést függesszék fel Shaun Pinner , Aiden Aslin,brit állampolgárok ügyében és a marokkói Saaudun Brahimra esetében,  mert súlyos megsértik ezzel genfi konvenciót.

 

A 48 éves Shaun Pinnerre, a 28 éves Aiden Aslinre, valamint a marokkói állampolgárságú Saaudun Brahimra még áprilisban adták meg magukat az orosz erőknek, amikor véget ért a februárban kirobbant orosz–ukrán háború eddigi legvéresebb összecsapássorozata Mariupolban.

A zsoldosokra június 9-én mondta ki a halálos téletet az oroszok által támogatott úgynevezett Donyecki Népköztársaság legfelsőbb bírósága. Az ítélet szerint a férfiak két háborús bűnt követtek el, ami miatt az összesített büntetés a halál, vélhetően golyó általi kivégzéssel.

London a hadviselő felekre vonatkozó genfi konvenció megdöbbentő mértékű megsértésének tartja a két brit ellen hozott halálos ítéletet. Aslin és Pinner a brit külügy szerint nem zsoldos, hanem „személyes okokból” él Ukrajnában, ahová még az Oroszország indította háború előtt költöztek, és ott csatlakoztak az ukrán fegyveres erőkhöz, tehát hadifogolyként kelleni kezelni őket .

„Az EJEB felszólította Moszkvát, hogy ne hajtsa vége a halálbüntetést, és biztosítsa, hogy a foglyok fogvatartási körülményei megfelelőek legyenek” – áll a strasbourgi testület közleményében.

Emellett arra kérték Moszkvát, hogy legkésőbb két héten belül adjanak tájékoztatást arról, milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy az emberi jogokról szóló európai egyezményt ne szegjék meg. A testület felhívta a figyelmet arra, hogy a háború és az Európai Tanácsból való kizárás ellenére Oroszországot továbbra is kötik az EJEB határozatai.

 

( Nagy Attila )