hirdetés

Háromezer éves régészeti lelőhelyre bukkantak helyi búvárok az Adriai-tengerben Zára térségében, alig 50 méterre a partoktól. Az ókori régészeti lelőhely másfél hektárnyi területen terül el – írta a Jutarnji List internetes oldalán pénteken.

 zára

Nagy mennyiségű faoszlopra leltünk, mélyen a tengerfenékbe ékelődve, ami azt jelenti, hogy valamiféle épületeket tarthattak – mondta Mato Ilkic, a zágrábi régészeti egyetem munkatársa, a kutatócsoport vezetője újságíróknak.

A lelőhely Galesnjak szigetének, ismertebb nevén a ‘szerelmesek szigetének’ közvetlen közelében, a Pasmani-csatornában található. A búvárok műholdképek és légi felvételek alapján kezdték el kutatni a térséget, tisztán kivehető rajtuk, hogy emberi kéz alkotta szabályos formációkat rejt a víz. Merülések során nagy mennyiségű fa- és kerámiamaradványokra bukkantak.

A kutatások vezetője elmondta, hogy Horvátország eddigi legnagyobb és legfontosabb tengeri régészeti lelőhelyéről van szó, amely egy egész várost foglal magában a hozzá tartozó kikötővel együtt.