hirdetés

Két jemeni állampolgárságú migránst fogott el az Egyesült Államok határőrsége a mexikói-amerikai határon. Az őrizetbe vett személyek szerepelnek a Szövetségi Nyomozó Iroda terrorizmus miatt körözöttek listáján.

 

Az egyelőre nem teljesen világos, hogy a migránsok hogyan kerültek Mexikóba, mert az FBI tiltólistája miatt elvileg repülőgépre (no-fly list) sem ülhetnek.

A két férfit az amerikai határőrök a kaliforniai Calexico West Port of Entry határátkelőnél fogták el.

A hatóságok felhívták rá a figyelmet, hogy mindkét jemeni migráns rajta van az FBI terroristákat tartalmazólistáján. Így feltételezhető, hogy terrorista cselekményt akartak végrehajtani Amerikában a jemeni férfiak.

Az őrizetbe vett férfiak nevét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek róluk, hogy jemeni állampolgárok, egyikük 33 éves, akit még január 29-án tartóztatott fel az Egyesült Államok Vám- és Határőrsége (U.S. Customs and Border Protection–CBP). A férfi cipőjében a talpbetéte alatt tlaáltak egy mobiltelefonhoz hozzárendelhető SIM-kártyát, ami csak erősítette a határőrök gyanúját.

A másik 26 éves jemenit, március 30-án tartóztatta fel a határőrség.

Érdekessége az ügynek, hogy nem tudni miképp kerültek a jemeniek Mexikóba, hisz repüőre sem ülhettek sehol sem az FBI lista miatt.

 

(Nagy A.)