hirdetés

Több lelki betegségben szenvedett és gyógyszeres kezelés alatt állt a müncheni lövöldözés elkövetője. A 18 éves német–iráni kettős állampolgárt depresszió, figyelemzavar és szociofóbia (bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás) miatt kezelték, és tavaly két hónapig egy müncheni klinika pszichiátriai osztályán feküdt. A merénylő egy éve készülhetett a vérengzésre egyes szakértők szerint.

németországi túszejtő

A Süddeutsche Zeitung szerint mindemellett a kilenc halálos áldozatot követelő támadás elkövetőjét – aki a lövöldözés végén magával is végzett – erősebben foglalkoztatta az ámokfutás témája, mint ahogy azt a nyomozás kezdetén feltételezték. Kiderült, hogy felkereste a Baden-Württemberg tartományi Winnendent, ahol 2009-ben egy 17 éves középiskolás lemészárolta kilenc diáktársát és három tanárát, majd iskolája közelében agyonlőtt három járókelőt, és végzett magával. A müncheni lövöldözés elkövetőjét Winnenden mellett nagyon érdekelte a norvég Anders Behring Breivik ámokfutása – a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás – is, amely napra pontosan öt évvel a bajor tartományi fővárosban pénteken elkövetett bűncselekménye előtt történt. Érdeklődését jelzi a többi között, hogy számítógépén tárolta Anders Behring Breivik 1500 oldalas kiáltványát, amelyet a norvég ámokfutó röviddel a vérengzés előtt tett fel az internetre.

A Süddeutsche Zeitung szerint a müncheni lövöldözés elkövetője fegyverét az internet darknet néven ismert részén szerezte be, amelyet a névtelenséget biztosító speciális technológia miatt főleg bűnözők használnak. Egy úgynevezett reparált színházi fegyvert szerzett, vagyis színpadi kelléknek használt, lövedék kilövésére alkalmatlanná tett fegyverből használható lőfegyverré visszaalakított fegyvert. A lövöldözés helyszínén 58 lövedékhüvelyt találtak, egy kivételével a tettes fegyveréből származnak – írta az újság.

Előzőleg a müncheni rendőrség közölte, hogy egy civil ruhás rendőr tüzelt a lövöldözőre, de nem találta el.

A lelőtt magyar 15 éves fiúról kiderült, hogy magyar állampolgár. Édesanyjához költözött Münchenbe, miután szülei elváltak. Az anyja kórházba került, sokkos állapotban van, miután kiderült, mi történt kisfiával. Édesapja meg van döbbenve, és csak haza akarja hozni a fiát eltemetni, hisz már senki sem adhatja neki vissza őt.