hirdetés

Putyint utánozza ?
2014-08-12 09:02

A bécsi liberális lap a Der Standard már igen nagy dolgokat olvas ki a magyar kormányfő megnyilvánulásaiból. Orbánt Putyinhoz hasonlítják s szerintük a Trianon elötti területekre a régi Nagy Magyarországra vágyik Orbán.

orban_putyin

Akárcsak Putyin a korábbi Szovjetuniót, úgy akarja Orbán Viktor visszaszerezni a régi, első világháború elötti, sokka nagyobb terület Magyarországot – írja a Der Standard című liberális osztrák napilap nyomtatott kiadásában szombaton.
A kommentár szerzője, Hans Rauscher szerint Orbán Viktor az Európai Unión belüli “kis Putyinná” válik. Az orosz elnököt – és más autoriter vezetőket, mint Erdogan – nyíltan példaképének tekinti.  Orbán Viktor már régóta Putyin receptjeit másolja, amikor az ellenzéket és a kritikus médiumokat különféle trükkökkel elhallgattatja, a külföldi nem kormányzati szervezeteket pedig “ellenséges ügynökökként” azonosítja – írja Rauscher.
A cikkíró szerint Orbánt – akárcsak Putyint – demokratikusan, de “nem fair módon” választották meg, gazdasági kudarcait pedig a külföldi cégekre, mindenekelőtt a bankokra kirótt különadókkal kompenzálja.
Ez a politika belpolitikai téren a demokrácia végleges lebontásához, továbbá külpolitikai konfliktusokhoz vezethet – hangoztatja a Der Standard cikkírója.