hirdetés

Nem tartja célszerűnek jelenleg Vlagyimir Putyin orosz elnök az Aleppó elleni orosz légi csapások felújítását, ezért elutasította a vezérkar erre vonatkozó kérését, közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken Moszkvában.
orosz bombázóPeszkov szerint Putyin lehetségesnek tartja a humanitárius szünet meghosszabbítását annak érdekében, hogy elszállíthassák a sebesülteket, és azok a fegyveresek, akik így döntenek, elhagyhassák a várost.

A szóvivő elmondta: a légi csapásokra vonatkozó moratórium meghosszabbítása lehetőséget nyújt az amerikaiaknak arra, hogy betartsák ígéretüket, amelyet korábban a terroristák és a mérsékelt ellenzék egységeinek szétválasztásával kapcsolatban tettek.

Dmitrij Peszkov hozzátette, hogy az orosz légi csapásokat kizárólag Aleppónál szüneteltetik majd,
azt pedig nem tudta megmondani, hogy meddig. Elmondta, Putyin és Barack Obama nem tárgyaltak az ügyben. A szóvivő azt nyilatkozta, hogy Szíriával kapcsolatban a stratégiai döntéseket főparancsnoki minőségében az elnök hozza meg, a vezérkar az operatív vezetést látja el.
Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője bejelentette, hogy
Aleppónál mind a négy humanitárius folyosót éjjel-nappal nyitva tartják, hogy biztosítsák a civilek evakuálását, továbbá vizet és élelmet juttassanak be a szíriai kormányerők által ostromlott városrészbe.

Rudszkoj elmondta, azért kért a vezérkar engedélyt az elnöktől a légi csapások felújítására, mert miközben továbbra is civilek pusztulnak el, a fegyveresek felújították harci tevékenységüket.
Pénteken az aleppói helyzet normalizálásáról telefonon egyeztetett egymással Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter. Az orosz diplomáciai tárca szerint Lavrov ismét sürgette, hogy az amerikaiak a korábbi ígéretüknek megfelelően válasszák szét a terroristákat és a mérsékeltnek nevezett szíriai ellenzéki erőket.