hirdetés

Furcsa körülmények közt és váratlanul halt meg Putyin tanácsadója. Holtan találták ugyanis washingtoni szállodai szobájában Mihail Leszin orosz médiamágnást, volt tájékoztatási minisztert. Állítólag szívroham érte családtagjai közlése szerint az orosz nagy vezér szövetségesét.

leszin

Az amerikai rendőrség nem talált arra utaló nyomot, hogy Leszin halálát idegenkezűség okozta volna, mégis az orosz hatóságokkal közös vizsgálatot indítottak a körülmények tisztázására. Mindez érthető, hisz az exminiszter mégiscsak Vlagyimir Putyin tanácsadója volt. Sőt a Gazrpom vezéreként is ténykedett a médiaguru. Halála pedig igencsak váratlan volt.

Leszin 1999 és 2004 között volt tájékoztatási miniszter, és az orosz ellenzék azzal vádolta ennek idején, hogy cenzúrázza, illetve megpróbálja elnémítani a kormánytól független médiát. Ezután Putyin tanácsadója lett a Russia Today nevű állami médiacsoport megalapításában, 2013-ban pedig a Gazprom gázipari állami óriáscég médiavállalkozásának a vezetője lett, de a következő évben lemondott erről.

Roger Wicker republikánus párti mississippi szenátor 2014 júliusában követelte: indítsanak szövetségi nyomozást annak kiderítésére, hogy Leszin nem mosott-e pénzt tisztára az Egyesült Államokban, illetve hogy nem áll-e kapcsolatban olyan emberekkel, akiket amerikai szankciók sújtanak. Leszin több millió értékű vagyonra tett szert Európában, valamint több mint 28 millió dollár értékben vett lakásokat Los Angelesben.