hirdetés

Putyin csütörtök este szólította fel a lázadókat, hogy nyissanak humanitárius folyosót, és hagyják távozni a bekerített ukrán katonákat a Donyeck melletti Ilovajszk városánál, ahol egy hete súlyos harcok folynak. Ezután az elvonulni készülő ukrán hadosztályt mégis tűz alá vették a szeparatisták.

ukraine separatist attack

A kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok vezetői – eleget téve az orosz elnök kérésének – pénteken beleegyeztek abba, hogy humanitárius folyosót nyissanak, amelyen az általuk körbezárt ukrán katonák elhagyhatják a harcteret.

A kelet-ukrajnai szeparatisták mindennek ellenére mégsem engedték el, hanem tűz alá vették az elvonulni készülő ukrán katonákat pénteken a Donyeck városa melletti Ilovajszknál, ahol már egy hete súlyos harcok folynak.

Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes zászlóalj parancsnoka a Facebookon arról számolt be, hogy miközben a katonák a szakadárok által nyitott folyosón keresztül távozni akartak, a szeparatisták orvul rajtuk ütöttek. Az ukrán fegyveres erők tagjai védelmi állást vettek fel, és harcba bocsátkoztak a szeparatistákkal. A parancsnok szerint azonban sürgős erősítésre van szükségük.

A szeparatisták álláspontja sem egyezik

Az önhatalmúlag kikiáltott népköztársaságok közül a donyecki tűnik békésebbnek, akik a szorult helyzetbe került ukrán katonák humanitárius szabad hazavonulásába is beleegyeztek, valamint a béketárgyalások megkezdésére is hajlanak Oroszországgal, Ukrajnával, és az EBESZ-szel, ha ennek székhelye Minsz lesz.

Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott “donyecki népköztársaságának miniszterelnöke” a Rosszija 24 állami hírtévének nyilatkozva közölte, hogy Putyin kérésének eleget téve felszólította katonáit, nyissanak folyosót a körbezárt ukrán hadosztály elvonulásásra, ha azok páncélozott járműveiket és lőszereiket hátrahagyják.

Eközben az egyoldalúan kikiáltott “luhanszki népköztársaság” nem hajlandó engedni sem az orosz, sem más külföldi nyomásnak. Ellenállásának egyik vezetője, Alekszej Mozgovoj, a krími Jaltán folyó tanácskozáson kijelentette, hogy majd ők maguk döntik el, mit csináljanak a bekerített ukrán katonákkal.

“Az a mi belügyünk, hogy kiengedjük vagy sem a katlanokból az ott körülzárt gyalázatos alakokat. Mint tanácsot, elfogadhatjuk, megköszönhetjük, de majd a saját magunk módján cselekszünk” – mondta Mozgovoj.