hirdetés

Egy esetleges külső katonai fenyegetés esetén Oroszország az első kérésre átfogó segítséget nyújt Fehéroroszország biztonságának biztosításához. Fehéroroszországban brutális rendőri erőszakot rendelt el a nemrég kétes körülmények közt újra választott Lukasenka elnök, hisz rengetegen vonultak az utcákra tüntetni, mert csalást sejtenek a választások mögött.

 

A csalással újraválasztott Lukasenka elnök érthető módon fő támogatójához rohant, hisz Fehéroroszország forrong a választások után. A régi új elnök félti a hatalmát és ezt bármi áron megakarja őrizni.

Lukasenka a rendőri, katonai és karhatalmi erőket utasította, hogy az ellene tüntetőket meg kell kínozni és már most több ezer ember került börtönbe.

Aljakszandr Lukasenka államfő a belorusz védelmi minisztérium stratégiai irányítási központjában tartott ülésen bejelentette, hogy Oroszország támogatja őt és ha kell katonai erőt is küld Lukasenka megvédésére.

Lukasenka azt követően tartott eligazítást, hogy szombaton telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal.

A Belta állami hírügynökség értesülése szerint a megállapodás a katonai segítségnyújtásra is vonatkozik.

A Belta szerint Lukasenka ezt az ülésen külön is kiemelte.

Ami a katonai vonatkozásokat illeti, megállapodásunk van Oroszországgal, ezek a pillanatok illenek a megállapodáshoz. – mondta Lukasenka az 1996-ben aláírt orosz-fehérorosz államuniót létrehozó egyezményre utalva.

A Belta fehérorosz állami hírügynökség által idézett másik kijelentés szerint Lukasenka megfenyegette az állami vállalatok alkalmazottait, hogy elbocsátják őket, ha részt vesznek az elnökválasztás után kezdődött tüntetéseken, illetve aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a NATO hadgyakorlatot kezdett a Fehéroroszországgal szomszédos Lengyelországban és Litvániában.

( Cs.T.)