hirdetés

Új barátot talált Erdoğan az orosz elnök személyében. A megromlott kétoldalú viszony helyreállításáról és a kereskedelmi és gazdasági együttműködés, így a Török Áramlat gázvezetékprojekt újjáélesztéséről állapodott meg kedden Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök. Pedig pár hónapja a két politikus még csak nem is beszélt egymással, amikor a törökök lelőttek egy orosz vadászgépet.

putyin-erdogan-zerohedge

Putyin a közös sajtótájékoztatón kijelentette: a két ország prioritásként kezeli, hogy a válság előtti szinten állítsák helyre a kétoldalú kapcsolatokat. Elmondta, hogy politikai döntés született a Török Áramlat megvalósításáról és az akkuyui nukleáris erőmű építésének befejezéséről, amely az első ilyen létesítmény lesz Törökországban.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a Török Áramlat gázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást októberben írják majd alá, és annak első ágát várhatóan 2019 közepére fogják lefektetni.

A török elnök, aki ismét többször is „drága barátomnak” nevezte hivatali partnerét, elmondta, hogy Ankara kész mielőbb kivitelezni a Török Áramlat projektet és azon keresztül az Európába történő gázszállítást.

Putyin közölte, hogy Oroszország fokozatosan megszünteti a török vállalatokkal szemben bevezetett szankciókat, és ismét importál majd török agrártermékeket. Mint mondta, megkezdődött a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztése – az illetékes kormányközi bizottság ülését őszre tűzték ki –, és döntés született a Törökországba tartó orosz charterjáratok újraindításáról is. Putyin szerint Ankara szavatolja az orosz turisták biztonságát.

Erdoğan úgy vélekedett, hogy a két ország képes újjáépíteni és a korábbinál is szorosabbra fonni kapcsolatait. Szavai szerint Törökország kész fejleszteni Oroszországgal a hadiipari együttműködést is. A két vezető először találkozott azt követően, hogy a török légierő tavaly novemberben légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen részt vevő orosz bombázót. A két ország gazdasági büntetőintézkedésekkel is súlyosbított elhidegülésének Erdoğan június végi bocsánatkérő levele vetett véget.

A török elnök először látogatott külföldre azt követően, hogy július 15-én katonai egységek puccsot kíséreltek meg ellene. Erdoğan megköszönte Putyinnak a bukott államcsíny után kifejezett támogatást. Putyin rámutatott, hogy török vendégével egyetértett a terrorizmus elleni harc szükségességében, és elmondta, hogy még a nap folyamán megbeszélést folytat Erdoğannal a szíriai válságról is, katonai és hírszerzési vezetők bevonásával. Az orosz elnök hangsúlyozta a kompromisszum fontosságát és azt, hogy a szíriai válságot politikai úton kell megoldani.