hirdetés

Novicsokkal, azaz egy szovjet fejlesztésű, kifejezetten veszélyes idegméreggel mérgezték meg Alekszej Navalnijt, Putyin legfőbb kihívóját – állítja a német kormány. Az FSZB tisztjei pár évvel ezelött Angliában szintén ilyen szert vetettek be, Szkirpal ellen is, aki orosz kémként kapott menedékstátust Nagy Brittaniában.

 

Navalnijt augusztus 22 óta kezeik Németországban, a Charité nevű kórházban. A tőle vett mintákat németországi civil orvosokon kívül a hadsereg vegyészei is tesztelték.

A vizsgálat eredményét Angela Merkel szóvivője is megerősítette.

A Wall Street Journal úgy ír a vizsgálat eredményéről, mint az eddigi „legerősebb bizonyíték arra, hogy a támadást orosz állami ügynökök kivitelezték.”

A Novicsok nevű idegmérget katonai céllal fejlesztették a hidegháború alatt a Szovjetunióban, a fejlesztésben részt vevő tudósok a „világ egyik leghalálosabb idegmérgeként” jellemezték a szert.

Ugyanez a Novicsok típusú idegméreg-hatóanyag okozta a délnyugat-angliai Salisburyben 2018-banilletve a közeli Amesburyben nyár elején történt mérgezéses incidenseket Angliában, a fő célpont Szergej Szkripal volt. Az orosz kémet akarták likvidálni az FSZB tisztjei. Azonban több más személy is meg lett mérgezve. Novicsok miatt került kórházba két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess is, aki meg is halt

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete már megállapította, hogy mindkét incidenst a Novicsok idegméreg-hatóanyag okozta, de a brit kormány független vizsgálatra kérte fel az OPCW-t. A szervezet szakértői kétszer is Nagy-Britanniába látogattak mintavétel céljából, és az összes begyűjtött minta vizsgálata azonos, egyértelmű eredményre vezetett.

A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, ugyanott, ahová a két brit állampolgárt is beszállították, és ahol Dawn Sturgess meghalt.

Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, hollétük nem ismeretes.

( Turi )