hirdetés

A Győzelem napján tartott ünnepség kapcsán bár mindenki arra várt, hogy az orosz elnök bármilyen támpontot ad az ukrajnai háború folytatásával kapcsolatban, de semmi ilyen nem történt. Putyin a Sparta zászlóalj parancsnokának elmondta, hogy élne a lehetőséggel a békés rendezésre de erre esélye sem volt Oroszországnak. Putyin azt sem titkolta , hogy minden terve teljesült eddig Ukrajnában.

 

A díszszemle előtt mondott beszédet Vlagyimir Putyin, amit azzal kezdett, hogy gratulált mindenkinek, civilnek és katonának a győzelem napjához. Majd azzal folytatta, hogy a szülőföld védelme mindig szent lesz. Hozzátette: az Orosz Föderáció hadserege most is egy különleges hadművelet részeként a Donbaszban élő emberekért és Oroszország biztonságáért harcol. Elmondta, hogy a felvonuláson olyan katonák is részt vesznek, akik közvetlenül a harci övezetből érkeztek, ahol ma Oroszország különböző nemzetiségű katonái „testvérként fedezik egymást” a harcban, azt védve, amiért apáik és dédapáik harcoltak.

A győzelem napja közel áll hozzánk, és kedves mindannyiunk számára – emelte ki. Putyin ugyanakkor elmondta, hogy a NATO megkezdte az Oroszországgal szomszédos Ukrajna katonai fejlesztését. Szerinte minden arra utalt, hogy „a neonácikkal való összecsapás elkerülhetetlen lesz”. A NATO-országok hallani sem akartak Moszkva álláspontjáról, a szövetségnek „más tervei voltak” – vélekedett az orosz elnök.

Oroszország élne a lehetőséggel, hogy békés úton rendezze az ukrajnai helyzetet, de erre nem volt esélyük – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sparta zászlóalj parancsnokának, Vlagyimir Zsogának.

Ha lenne legalább egy lehetőség más, békés úton megoldani ezt a problémát, akkor természetesen élnénk ezzel a lehetőséggel. De nem hagyták meg nekünk ezt a lehetőséget, egyszerűen nem adták meg – mondta az orosz elnök. Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nincs más választása.

Putyin a hozzátette, hogy most „az orosz srácok bátran, hősiesen, profin harcolnak”. Minden tervünk teljesül. Az eredmény meglesz, efelől nincs kétség – biztosította Putyin a parancsnokot.

 

( Németh Attila)