hirdetés

Moszkva belvárosában ismeretlen fegyveresek agyonlőtték az orosz ellenzék egyik vezetőjét, az 55 éves Borisz Nyemcovot, aki egyik legnagyobb bírálója volt Vlagyimir Putyinnak. Az orosz elnök szerint tipikus bérgyilkosság történt és sajnálja a történteket. 

RUSSIA-POLITICS-MURDER-OPPOSITION-NEMTSOV

Egy ismeretlen fegyveres Moszkva belvárosában szitává lőtte Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezetőt. Vlagyimit Putyin szerint provokatív bérgyilkosság történt és utasítást adott a tettesek mielöbbi elfogására.

A fegyveres négyszer lőtt rá az egykori miniszterelnök-helyettesre a Kreml és a Vörös tér közelében, a Bolsoj Moszkvoreckij hídon, amikor egyes sajtóinformációk szerint egy hölgyismerősével sétált. Egy orosz lap több támadóról írt, akik egy autóból szálltak ki, majd rálőttek a férfira. Az Interfax úgy tudja, a liberális politikust hátbalőtték egy fehér autóból. Párttársai megerősítették, hogy Nyemcov belehalt a sérüléseibe.

Az orosz elnök szerint bérgyilkosságra utal Nyemcov megölése, és arra utasította az orosz nyomozó bizottság, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) vezetőit, hogy hozzanak létre külön nyomozócsoportot Borisz Nyemcov meggyilkolásának felderítésére, és személyesen irányítsák a nyomozati eljárást.

Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy Borisz Nyemcov megölése “minden jellemzőjében bérgyilkosság és kizárólag provokatív jellegű volt”. Az orosz elnök mély részvétét fejezte ki a meggyilkolt politikus hozzátartozóinak.