hirdetés

Hiába mondták az orosz orvosok, hogy az ellenzéki politikus Navalnij szervezetében nem találtak mérget. A német klinikai tesztek eredményei arra utalnak, hogy csak megmérgezték a jelenleg kómában lévő Alekszej Navalnijt.

 

A berlini Chaité egyetemi kórház orvosai szerint az orosz ellenzéki politikust Alekszij Navalnijt megmérgezték. Hozzátették, hogy a kómában lévő politikus állapota súlyos, de nincs akut életveszélyben. Navalnij az orosz elnök Putyin nagy bírálója és nem ez az első eset, hogy megmérgezték.
Orvoscsoport vizsgálta meg minden részletre kiterjedőn a beteget, amint megérkezett. A klinikai teszt alapján úgy tűnik, hogy megmérgezhették olyan anyaggal, amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik – áll a közleményben.

A konkrét anyagot még nem azonosították, de a hatását – az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek gátlását – többször kimutatták független laboratóriumokban.

Alekszej Navalnij gyógyítását az atropin nevű szerrel kezdték meg. Megbetegedésének kimenetele bizonytalan, és nem lehet kizárni, hogy hosszan tartó hatásokkal jár majd, különösen az idegrendszerben – közölte az egyetemi klinika.

A kolinészteráz az emberi szervezet működését biztosító legfontosabb enzimek közé tartozik. Hiánya vagy hatásának fékezése a többi között légzéskimaradást és izombénulást idézhet elő. Kolinészterzáz-gátló anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészeráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb vegyi fegyvernek, a szarinnak is.

Az orosz ellenzéki politikust Berlinben rendőrök őrzik. Védelmét pedig jelentősen megerősítették a német orvosok bejelentése után.

(Cs.T. )