hirdetés

Oroszország Donbász térségében várható offenzívája, nagyszabású hadműveleteivel, harckocsik, repülőgépek és páncélozott járművek ezreivel a második világháborút fogja idézni – figyelmeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását követően csütörtökön.

 

Dmitro Kuleba sajtótájékoztatóján arra szólította fel a NATO-t, hogy biztosítson több fegyvert Ukrajnának, és segítsen a háború sújtotta országának megakadályozni Oroszország további atrocitásait.

Kijelentette, ha a Nyugat napokon belül nem nyújt segítséget Ukrajnának, túl késő lesz.

„Vagy most kapunk segítséget – és most napokról beszélek, nem hetekről –, vagy a segítség túl későn érkezik, és gy sokan meghalnak majd” – fogalmazott az ukrán külügyminiszter.

A brit hírszerzés szerint is az orosz csapatokat összevonják és a Donbász térség felé vezénylik. Itt várható napokon belül koncentrált és erős katona támadás majd, ami az eddigieknél jóval erősebb és hevesebb harcokhoz fog vezetni.

Orbán Viktor miniszterelnök bár telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal és kérte, hogy azonnal rendeljen el tűzszünetet nagy kérdés, hogy Putyin hajlani fog-e erre vagy elindítja Ukrajnában a leghevesebb és a legnagyobb támadást.

( Németh Attila )