hirdetés

Nagy a baj. A krími tatárok volt vezetője szerint Oroszország „teljesen militarizálja” az általa megszállt Krímet, több mint negyvenezer katonát vont össze az ukrán határ közelében, és atomtöltetek hordozására képes rakétákat telepít a félszigetre.

atomrakéta

Musztafa Dzsemiljev, a tatárok törvényhozó és kormányzó testületének, a medzslisznek a volt vezetője, aki tagja az ukrán parlamentnek, szerda este az 5 Kanal kijevi televíziónak nyilatkozva beszélt erről – interjújából idézett az UNIAN ukrán hírügynökség.

„Legkevesebb 40 ezer katona van ott (a Krímben). Ennyien összpontosulnak a határon. Egyedül Dzsankojban mintegy 60 harci repülőgép van, amely kész felénk (Ukrajna irányában) repülni” – mondta Dzsemiljev.
A Jalta melletti Kiziltasban szerinte atomsilót építenek, mint „a szovjet időkben”.

„Betont szállítanak, atomfegyverek befogadására teszik alkalmassá. Azt mondták nekünk, hogy már szállítanak oda atomtöltetek hordozására alkalmas rakétákat” – mondta Dzsemiljev.

Az UNIAN felhívja a figyelmet arra, hogy Refat Csubarov, a medzslisz jelenlegi elnöke is úgy nyilatkozott korábban, hogy Oroszország előretolt hadállást akar kiépíteni a félszigeten.

Oroszország egy évvel ezelőtt annektálta az Ukrajnához tartozó félszigetet.