hirdetés

Az ausztriai Nenzing szombat esti koncertjén két embert gépkarabéllyal megölt, 12 másikat pedig súlyosan megsebesített öngyilkos ámokfutó régóta tagja volt a Vér és Becsület nevű neonáci hálózatnak, korábban már többször volt dolga a rendőrséggel. A brutális támadás előtt állítólag összeveszett élettársával.

Nenzing ámokfutó a rockkoncertenA Vorarlberg tartománybeli Nenzingben szombat este kezdődött koncerten a támadó előbb összeveszett az élettársával, majd vasárnap hajnalban tüzet nyitott a rendezvény résztvevőire, nem sokkal később megölte magát. A rendőrségi tájékoztatás szerint egy szerb gyártmányú gépkarabéllyal tüzelt. A hatóságok a férfi autójában egy másik ugyanilyen fegyvert is találtak.

Mint kiderült, a támadó az ámokfutást megelőzően két-három órára elhagyta a koncert helyszínét, majd visszatért oda a fegyverekkel.

A korábbi jelentésekkel ellentétben a lövöldözésnek nem 11, hanem 12 sebesültje van, közülük egy 54 éves férfi állapota továbbra is válságos, a többieké stabil. A két halálos áldozat egy 48 éves és egy 33 éves férfi.

A hatóságok tájékoztatása szerint a támadónak 2005 és 2010 között többször is dolga volt a rendőrséggel, ebben az időszakban ítélték el jogerősen nyolcszor testi sértés, veszélyes fenyegetés és a fegyvertörvény megsértése miatt.

A vízvezeték-szerelőként dolgozó férfi aztán 2010 óta nem hallatott magáról, de a neonáci szervezetnek még 2013-ig tagja maradt, és a szélsőjobboldalhoz való későbbi kötődését alátámasztják a házkutatás során nála talált tárgyak is.  A támadónál egyebek mellett háborús lőszert, gázpisztolyt, valamint szélsőjobboldali eszmékkel kapcsolatos könyveket és egyéb dokumentumokat találtak.