hirdetés

Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője  a Wagner repülőgépének szerdai lezuhanásáról is szót ejtett. Az amerikaiak szerint Prigozsint megölték és egészen biztosan nem rakétával lőtték le a zsoldos sereg vezérének repülőjét. Oroszország, most bejelentette Prigozsin maradványait azonosították.

A genetikai vizsgálatok eredményei megerősítették a szerdai repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt tíz ember személyazonosságát, közölte az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága. A vizsgálatok megerősítik, hogy az elhunytak között volt Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér is.

Szintén igazolást nyert, hogy életét vesztette a náci-szimpatizáns Dmitrij Utkin, aki Prigozsin mellett a Wagner másik alapítója.

A Wagner csoport vezetőjének repülőgépe szerdán zuhant le Moszkva környékén, a tveri régióban, napra pontosan két hónappal a zsoldossereg elbukott lázadása után.

Azt továbbra sem tudni, hogy mi okozta a balesetet, de a gép fekete doboza már előkerült.Az biztos nem rakétával lőtték le Prigozsin repülőjét.

Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője magyar idő szerint csütörtök este tartott sajtótájékoztatót, melynek során a Wagner repülőgépének szerdai lezuhanásáról is szót ejtett. A The Guardian beszámolója szerint arra a kérdésre, vajon föld-levegő rakéta (légvédelmi rakéta) okozta-e annak a gépnek a katasztrófáját, amelyen állítólag Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér is utazott.

Értékelésünk szerint ez az információ nem megfelelő.-mondta Ryder dandártábornok.

A Pentagon szóvivője hozzátette: Folytatjuk a helyzet értékelését. Nem fogok további információkkal szolgálni arról, hogy hogyan és miért zuhant le a repülőgép.

A szóvivő választ adott arra is, hogy a Pentagon véleménye szerint valóban meghalt-e Prigozsin:

Előzetes értékelésünk szerint, számos tényező alapján úgy gondoljuk, hogy valószínűleg megölték.-közölte Ryder.

Ryder megjegyezte, az Egyesült Államok továbbra is nyomon követi a Wagner csoport afrikai tevékenységét.Jól tudjuk, hogy a Wagnernek sok csápja van Afrikában, némelyik katonai jellegű, némelyik bűnözői jellegű – mondta Ryder, hozzátéve, hogy senki nem becsüli alá ennek veszélyét.