hirdetés

Nobel-díjas termék és erősebb a fémnél, s világítani is lehet vele. Nos ez kerül a boltok polcaira. Angliában ugyanis már az idén megjelenhet a boltokban egy villanykörte, ami a nagy ígéreteket hordozó szuper erősségű szénből, a grafénból készül, elsőként behozva a hétköznapi kereskedelembe a Nobel-díjjal is jutalmazott anyagot.

 grafén körte

A klasszikus küllemű körte egy izzószál alakú LED-et rejt, ezt borították be grafénnal. A tervezés a Manchester Egyetem csapatának nevéhez fűződik, ez az az egyetem, ahol felfedezték magát az anyagot. A várakozások szerint a megoldás 10 százalékkal csökkenti az energia felhasználást, a grafén hatékonyabb elektromosság- és hővezetést biztosít, meghosszabbítva az élettartamot is. Ára 15 angol font, körülbelül 6.000 forint környékén lesz, amivel versenyképesnek mondható a hagyományos LED-es megoldásokkal.

A villanykörtét egy kanadai finanszírozású cég, a Graphene Lighting fejlesztette ki, melynek egyik igazgatója Colin Bailey professzor, az egyetem rektorhelyettese.

A grafén villanykörte kevesebb energiát használ, várakozásunk szerint tovább is tart. Az előállítási költségek alacsonyabbak, és több fenntartható alkatrészt használ – mondta Bailey.

A grafén 2004-es felfedezése Andre Geim és Konstantin Novoselov, a Manchester Egyetem két orosz születésű tudósának nevéhez fűződik, akik fizikai Nobel-díjat és lovagi címet kaptak munkájuk elismeréseként. Az elképesztően vékony grafén réteg erősebb az acélnál és a benne rejlő lehetőségek miatt „csoda anyagként” emlegetik. A brit kormány 38 millió fontot fektetett be az egyetemen létrehozott, a hónapban megnyitott Nemzeti Grafén Intézetbe a Mérnöki és Fizikai Tudományos Kutatási Tanácson keresztül, valamint további 23 milliót kaptak az Európai Területi Fejlesztési Alapból.

George Osborne, az egyetem rektora, aki március 20-án nyitotta meg a létesítményt, elmondta, céljuk a kínai és dél-koreai versenytársak megelőzése, hogy a grafén technológia minőségi központjává válhasson az új intézet. Már most több mint 35 céggel lépett partnerségre az egyetem, különböző projektek fejlesztésének céljával. A verseny jelenleg már a gyakorlati és kereskedelmi alkalmazások fejlesztésére összpontosul, köztük a könnyebb, ugyanakkor erősebb, szilárdabb gépjármű- és repülőgép vázak, vagy akár műfogak megalkotását. Az anyag egyébként jelenleg is megtalálható több termékben, főként sportszerekben, teniszütőkben és sílécekben