hirdetés

Menekült státust adott Kanada egy magyar családnak. Egy kanadai szövetségi bíróság elutasította az ottawai kormány keresetét és helybenhagyta egy 39 tagú gyöngyöspatai magyar roma család menekültstátusát. Mindez  pofon Magyarországnak is, hisz  úgy tűnik itt valóban üldözik az embereket.

 Cigányság - Gyöngyöspata

A Rácz család három nemzedéke 2011-ben menekült Torontóba Gyöngyöspatáról, ahol a cikk szerint “fasiszták ezrei olyan súlyosan megfenyegették a kisebbségi csoportot, hogy a Vöröskereszt közbelépett és evakuálta a települést”. A lap szerint a 60 éves családfő, Rácz Aladár és felesége, a 61 éves Rácz Aladárné, valamint hat gyerekük aktívan harcolt a faluban a rasszizmus ellen és több külföldi, egyebek között brit és francia riportfilmben is szerepelt. A család menekültkérelmének ügyét a kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Igazgatóság hat külön meghallgatás során tárgyalta és azt 2013-ban jóváhagyta. Chris Alexander bevándorlásügyi miniszter azonban azonnal megtámadta a döntést.

A kérelmének alátámasztására az Iványi Péter ügyvéd által képviselt család meghívta tanúskodni Horváth Aladár emberjogi szakértőt és volt országgyűlési képviselőt, valamint videóra vett bizonyítékokat és emberi jogi jelentéseket mutattak be. A kanadai szövetségi kormány nem vitatta a család szavahihetőségét, vagy az állításaiban foglalt tényeket, de azt igen, hogy a törvényszék nem vizsgálta, hogy a magyar kormány képes-e megvédeni a családot, mint ahogy azt sem, hogy az állítólagos diszkrimináció elérte-e az üldöztetés szintjét.

Michael Shore szövetségi bíró az ítélet indoklásában arról írt, hogy a bevándorlásügyi igazgatóság “tudatában” volt annak: az igénylőknek kell cáfolni azt a feltételezést, hogy Magyarországon, egy demokratikus államban és az Európai Unió tagországában az állam védelmét élvezték. A bíróság szerint a magyar tisztségviselők befogadták ugyan a család panaszait, ám azokat érdemben nem vizsgálták ki, a fenyegetők felelősségre vonásáról vagy elítéléséről már nem is beszélve.

“Az államnak pusztán a készsége, hogy foglalkozzon a magyarországi roma kisebbség helyzetével nem egyenlő a megfelelő állami védelemmel. Más szóval, az elmélet nem mindig megy át a gyakorlatba” – írta Shore bíró.

“Nagyon boldogok vagyunk és megkönnyebbültünk, hogy az életünk most már biztonságban van és nem kell visszamennünk Magyarországra” – mondta a kanadai lapnak nyilatkozva a 32 éves Rácz Richárd, Rácz Aladár egyik fia. “A mi családunk nem hazudott és nem volt semmi rejtegetnivalója. Nem tudjuk, hogy a (kanadai) kormánynak miért kellett ennyire megnehezítenie a dolgunkat. De jó, hogy folytatni tudjuk az életünket” – mondta Rácz. A nyilatkozó, aki három gyerek apja, elmondta, hogy a családja a cigányokról alkotott sztereotípiákkal ellentétben már csaknem 500 éven élt Gyöngyöspatán. A szülei és hozzátartozói zenészek. Az életüket féltették, a Kanadába költözéshez pedig mindenüket el kellet adniuk.

2012 óta csaknem 1900 magyar állampolgár kért menedéket Kanadában, mielőtt az észak-amerikai ország alkalmazni kezdte a “biztonságos országok listáját”. Az felgyorsította az ezekből – így Magyarországról – érkezettek folyamodványainak elbírálását. 2013-ban már csak 81 magyar menedékkérő volt.

( fotó: illusztráció )