hirdetés

Hiába írt levelet a külügyminiszternek a tiszteletbeli főkonzul. Hiába mondta Elek István monacói főkonzulunk, hogy már lassan egy évtizede nem tulajdonos a Buda Cash brókercégnek, s feltehetőleg így téves okok miatt váltották le. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdéseinkre megerősítette, hogy a főkonzul és felesége le lett váltva.  Úgy tudjuk a főkonzul a leváltását sérelmezi és emiatt lehet, hogy perre megy.

 Elek-István

Mint ismeretes Szijjártó Péter miniszter nem sokkal a Buda Cash brókerbotrány után egyik lépésekét leváltotta a monacói tiszteletbeli főkonzult Elek Istvánt. A vizsgálatok ugyanis megállapították, hogy Elek régebben tulajdonosa is volt a nagy vihart kavart és elbukott bróker cégnek. Ezek után a főkonzul természetesen részletesen tájékoztatta a minisztert, hogy mikor és meddig volt tulajdonosa a brókercégnek  és,hogy több mint 8 éve eladta üzletrészét. Úgy tudjuk Elek a levelében azt is leírta, hogy ezen szempontok ismeretében és alapján mérlegeljék a leváltását.

Megkerestük  természetesen Szijjártó miniszter úr sajtósait is, hogy a főkonzul le lett-e végleg váltva.

 

Megkeresésében feltett kérdéseire az alábbi tájékoztatást adjuk:  Elek Istvánt 1991. július 5-én Jeszenszky Géza akkori külügyminiszter nevezte ki tiszteletbeli konzulnak. Feleségét, Chiara Rivetti di Val Cervót 2009. szeptember 21-én a szocialista kormány külügyminisztere Balázs Péter nevezte ki tiszteletbeli konzulnak. Szijjártó Péter miniszter utasítására a Külgazdasági és Külügyminisztérium vizsgálatot folytatott, és 03.13-án Szijjártó Péter kezdeményezte a tiszteletbeli konzuli címek visszavonását.

A döntéséről az érintett tiszteletbeli konzulok feletti felügyeletet ellátó párizsi nagykövetségünket azonnali táviratban értesítettük és soron kívüli intézkedésüket kértük nevezettek értesítésével, és a fogadó ország hatóságainak a tájékoztatásával kapcsolatban. A  nagykövetség 2015. március 17-én Monaco párizsi nagykövetségét szóbeli jegyzékben, az érintetteket pedig tértivevényes levélben tájékoztatta.- közölte Szijjártó Péter, miniszteri kabinetje.