hirdetés

Afganisztán is súlyos eurómilliárdokat kap az uniótól, hogy a migránsokat visszavegye. Kérdés, hogy a kabuli kormány, amely burkolva, de valamilyen szinten támogatja a terrorizmust a szakértők szerint, nem az IÁ pénzelésére fordítja-e majd ezen összegeket. Az illegális migráció kezelése érdekében afgán menekültek visszafogadásáról szóló egyezményt között az Európai Unió Afganisztánnal – írta közleményében az Európai Bizottság.
afganisztán2A megállapodás értelmében pénzügyi támogatás fejében Afganisztán vállalja, hogy az unióval közösen megakadályozza az illegális migrációt és visszafogadja az Európába vándorolt, nemzetközi védelemre nem jogosult állampolgárait.

Megjegyezték, hogy a nemzetközi szerződéseknek megfelelően az uniónak továbbra is kötelessége a háború és az üldöztetések elől menekülők befogadása, ugyanakkor visszafordíthatja a gazdasági bevándorlókat.
A megállapodás részleteinek kidolgozása a kedden és szerdán Brüsszelben ülésező uniós külügyminiszterek feladata lesz nemzetközi normák figyelembevétele mellett – tették hozzá.

Kedden és szerdán EU–Afganisztán konferenciát tart az Európai Tanács az uniós tagországok külügyminisztereinek és szakdiplomatáinak részvételével Brüsszelben. A tanácskozáson részt vesz John Kerry amerikai külügyminiszter, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A konferencia témája a migrációs válság megoldása mellett a háború sújtotta ország békéjének megteremtése és megőrzése, a gazdasági és infrastrukturális fejlesztések, valamint az állami reformtörekvések uniós támogatása lesz.

Maja Kocijancic, az EU illetékes szóvivője sajtótájékoztató keretében újságírói kérdésre közölte, hogy a magállapodás teljesítéséhez egy, a menekültek visszaszállítását fogadó repülőteret építenek az afgán főváros, Kabul mellett. A szerdán várható megállapodás értelmében Afganisztán vállalja, hogy az első hat hónapban 50 – kiutasított migránsokat szállító – repülőgépet fogad.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala adatai szerint az Európába érkező bevándorlók között a szíriaiak után az Afganisztánból érkezettek vannak a legtöbben. Számuk 2015-ben az előző évhez képest megnégyszereződött, elérte a 178 ezret, 2016 második negyedévében mintegy 50 300 afgán nyújtott be menedékkérelmet.

Mindezen megállapodás nagyon szép és jó, csak egy apró probléma van. A kabuli kormány több tagja, ha nyíltan nem is, de támogatta a tálib terroristákat. Az utóbbi években azonban ez a szervezet átalakult a rettegett IÁ seregévé, legalábbis a megkérdezett afgán szakértőink ezt állítják. Így felvetődik a kérdés, hogy az unió milliárdjait nem az IÁ finanszírozására fogja-e költeni az IÁ-val szimpatizáló afgán kormányzat.